2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Alig fedezték fel, máris súlyosan veszélyeztetett egy új kolibrifaj

Ismeretlen kolibrifajt fedeztek fel a kutatók az ecuadori Andokban, ám alacsony egyedszáma, speciális élőhelye és az emberi tevékenység jelentette fenyegetés miatt a faj valószínűleg már most súlyosan veszélyeztetett – adta hírül a ScienceDaily.com tudományos-ismeretterjesztő portál alapján az MTI.

A tündérkolibrik (Oreotrochilus) nemébe tartozó új faj, az Oreotrochilus cyanolaemus egyedei az Andok magasabb pontjain élnek. Bírniuk kell a hidegebb időt, ezért csőrük töve és csűdjük tollas, fedőtollaik merevebbek, mint a többi kolibrinek.

Az ecuadori Nemzeti Biodiverzitás Intézet munkatársaként dolgozó Francisco Sornoza a dél-amerikai ország délnyugati részén végzett terepmunkálatai során figyelte meg és kapta lencsevégre az addig ismeretlen tündérkolibrifajt 2017 áprilisában.

A madár az Oreotrochilus cyanolaemus, azaz kék torkú tündérkolibri nevet kapta, a kékes nyakrészére utalva Fotó: Sornoza-Molina

A faj kizárólag bokrokkal szegélyezett apró völgyek mentén él, egy nagyjából 100 négyzetkilométeres területen, és a kutatók becslései szerint nem lehet több belőle 750 példánynál, de az is lehet, hogy ötszázan sincsenek.

A kék torkú tündérkolibrik élőhelyére egyebek között a tüzek, a legeltetés és az aranybányászat jelent fenyegetést, ami elegendő a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolásához. 

Neked ajánljuk
A klímaváltozás megtéveszthette a megfogyatkozott bonobókat számon tartó kutatókat Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Rekordmennyiségű kibocsátással jártak az északi félteke erdőtüzei Csapdába ejtik a dunai műanyagot, hogy feltárják a hulladékban rejlő potenciált
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam