2019. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Alig fedezték fel, máris súlyosan veszélyeztetett egy új kolibrifaj

Ismeretlen kolibrifajt fedeztek fel a kutatók az ecuadori Andokban, ám alacsony egyedszáma, speciális élőhelye és az emberi tevékenység jelentette fenyegetés miatt a faj valószínűleg már most súlyosan veszélyeztetett – adta hírül a ScienceDaily.com tudományos-ismeretterjesztő portál alapján az MTI.

A tündérkolibrik (Oreotrochilus) nemébe tartozó új faj, az Oreotrochilus cyanolaemus egyedei az Andok magasabb pontjain élnek. Bírniuk kell a hidegebb időt, ezért csőrük töve és csűdjük tollas, fedőtollaik merevebbek, mint a többi kolibrinek.

Az ecuadori Nemzeti Biodiverzitás Intézet munkatársaként dolgozó Francisco Sornoza a dél-amerikai ország délnyugati részén végzett terepmunkálatai során figyelte meg és kapta lencsevégre az addig ismeretlen tündérkolibrifajt 2017 áprilisában.

A madár az Oreotrochilus cyanolaemus, azaz kék torkú tündérkolibri nevet kapta, a kékes nyakrészére utalva Fotó: Sornoza-Molina

A faj kizárólag bokrokkal szegélyezett apró völgyek mentén él, egy nagyjából 100 négyzetkilométeres területen, és a kutatók becslései szerint nem lehet több belőle 750 példánynál, de az is lehet, hogy ötszázan sincsenek.

A kék torkú tündérkolibrik élőhelyére egyebek között a tüzek, a legeltetés és az aranybányászat jelent fenyegetést, ami elegendő a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolásához. 

Neked ajánljuk
Stabil a kenyai elefántpopuláció Mesterséges szigetekkel csalogatják vissza a vadvilágot Hollandiában Kutyatár vagy könyvtár? Ez is, az is! Okosapp figyeli a mezőgazdasági gépek műszaki állapotát Elfelejthetjük az „olcsó” Teslát
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam