2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Összeállt az idei év fája választás döntős mezőnye

Az Év Fája vetélkedő keretében az Ökotárs Alapítvány nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keresi – az a fontos, hogy a jelölt különleges szerepet töltsön be a helyiek mindennapjaiban. A vetélkedő célja a fák és a közösségek kapcsolatának további erősítése.

A döntőbe jutott tizenkét fára október 8-ig szavazhat a közönség. Olyan növények közül választhatunk, amelyek jelölőiknek valamiért fontosak: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínálnak – vagy más okból töltenek be meghatározó szerepet az ott élők mindennapjaiban.

A döntősök között már ott rejtőzik a Hős Fa cím nyertese és az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa is, de arra, hogy mely fák azok, csak a közönségszavazás után derül fény. Szavazatainkat az evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon adhatjuk le. Ízelítőül néhány fát mis is bemutatunk az erős mezőnyből:

A falu fája Ceglédbercelen

A Ceglédbercelen áthaladókat nem mindennapi látványként fogadja a Pesti út mellett álló és az út fölé hajló amerikai kőris. A spontán nőtt fa dacolt a körülötte lévő aszfalttal, betonkörnyezettel. Megerősödött, és szép lassan a „falu fájává” vált. A lombkoronája az évek során több építménynek is útjában volt, ezért egészen különleges formát öltött.

A falu fája Ceglédbercelen Fotó: evfaja.okotars.hu

A Nagykovácsi templomkert odvas hársfája

Nagykovácsi a Budai-hegység 340 méteres tengerszint feletti völgyében bújik meg a hegyek óvó ölelésében. Történelme azonban elnéptelenedések, kitelepítések, újratelepülések, költözések, újrakezdések szakaszaiból áll össze. Az Év fája versenybe a nagykovácsi római katolikus plébánia bejárata mellett található, közel 240 éves hársfát nevezték.

A nagykovácsi templomkert odvas hársfája Fotó: evfaja.okotars.hu

A templomkertben álló fák megmentéséért nagy küzdelmet folytatott a település önkormányzata, a katolikus közösség, a természetvédők egyaránt. Az eltérő szakvélemények ellenére a közösségi akarat, szeretet, az odafigyelés és a fák életereje segítségével mindmáig hársfavirágillat tölti be a templomkertet.

A szebényi Nagy Fa

Szebény Baranya megye keleti részén, a Keleti-Mecsek délkeleti előterében völgyekkel tagolt alacsony dombság völgyében helyezkedik el. A szebényiek által csak „Nagy Fa”-ként ismert óriástölgy már a mohácsi vésznek is tanúja volt. A török idők után átélt még két világégést és az azt követő újkori veszedelmeket, fakitermeléseket, autópálya-építést. Jobb felbontású műholdképeken az űrből is látszik.

A szebényi Nagy Fa Fotó: evfaja.okotars.hu

A különleges fákra az evfaja.okotars.hu oldalon adhatja le szavazatát.

Neked ajánljuk
Nem várt problémát okoztak a tasmán ördögök Ausztráliában Elgondolkodtató idézetek a természet és az ember kapcsolatáról RSD – A marasztalt folyó, 1–2. rész (természetfilm) Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron
Tovább a forrásra: evfaja.okotars.hu
Vissza
Hírfolyam