2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tömegével pusztulnak a ritka oroszlánok Indiában

Három hét alatt már 21 oroszlán múlt ki az indiai Gir Nemzeti Parkban, ahol attól tartanak, hogy a belharcok és egy parazitafertőzés mellett a szopornyica is közrejátszhat a tömeges állatpusztulásban.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a ritka ázsiai oroszlán (Panthera leo persica) megmentésére Gudzsarát államban létrehozott nemzeti parkban pusztulni kezdtek az oroszlánok. 

Ázsiai oroszlán Fotó: avda-foto/flickr.com

A nemzeti park főgondozója, Dushyant Vasavada szerint az elmúlt héten elpusztult nyolc állatból négy vírusfertőzésben, további négy pedig a kullancsok által terjesztett protozoafertőzésben múlt ki.

A szakember cáfolta a helyi sajtó értesüléseit, miszerint már kimutatták volna, hogy a rettegett szopornyicavírus felelős az oroszlánok egy részének haláláért.

Semmi sincs megerősítve, a vizsgálatok még folynak, és reméljük, hogy nem szopornyicáról van szó – mondta.

Az ázsiai oroszlán az oroszlánok veszélyeztetett alfaja. A Gir erdő és környezete az egyetlen terület a világon, ahol ezek az állatok még szabadon élnek Fotó: Mayankvagadiya/Wikimedia Commons

A nehezen gyógyítható szopornyica elsősorban a kutyák betegsége, de nagymacskák is áldozatául eshetnek. 1994-ben a tanzániai Szerengeti Nemzeti Parkban csaknem 1000 oroszlán pusztult el szopornyicában.

Két hét alatt 13 ázsiai oroszlán pusztult el tisztázatlan módon az indiai nemzeti parkban, egy részük azonban szemlátomást a túlszaporodás okozta belharcok következtében.

A tömeges pusztulás láttán 500 ember fésülte át a parkot, hogy felkutassa a többi állatot. Öt oroszlánt kezelnek jelenleg is, 31 állatot elkülönítve tartanak. A megbetegedések csak a park egy részén fordulnak elő. A még egészséges állatokat elővigyázatosságból beoltották.

Neked ajánljuk
Mit tegyünk, ha rókákkal találkozunk Budapesten? Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat A fintechszektor felhasználóin keresztül száll be egy fenntarthatóbb gazdaság felépítésébe Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam