2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mediterrán országoknak fel kell készülniük a gyakorivá váló erdőtüzekre

A globális felmelegedéssel járó szárazság nyomán az idei nyáron Görögországban pusztító erdőtüzekhez hasonló katasztrófák sokkal gyakoribbá válhatnak a jövőben – állítják a Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői.

Marco Turco, a Barcelóniai Egyetem kutatója és kollégái korábbi munkájukban Portugáliát, Spanyolországot, Olaszországot, Görögországot és Dél-Franciaországot vizsgálva már bebizonyították, hogy az elmúlt évtizedekben egyértelmű kapcsolat volt a szárazság és a nyári hónapokban erdőtüzek miatt leégett terület nagysága között.

A kutatók előrejelzései alapján a klímaváltozás legrosszabb, 3 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedéssel számoló forgatókönyvének teljesülése esetén a tűzvészek által sújtott terület a kétszeresére nőhet.

Még ha sikerülne is teljesíteni a párizsi klímacélt, akkor is az erdőtüzek gyakoriságának 40 százalékos emelkedésével kellene számolnunk.

Lángol a Monte Serra nevű erdő a közép-olaszországi Calci település közelében 2018. szeptember 25-én Fotó: MTI/EPA/Gabriele Masiero

A tudósok a klímaváltozás közvetett hatásait is figyelembe vették előrejelzésük kidolgozásakor. Így például azt, hogy a növények növekedése a szárazabb éghajlat hatására lecsökken, így kisebb lesz a vegetáció, amely a tüzet táplálhatja. (Ha ezzel a hatással nem számolunk, a következmények még súlyosabbak lennének.)

Természetesen az emberi tényezőt sem lehet figyelmen kívül hagyni. A mezőgazdasági területek parlagon hagyása, valamint az egykori szántóföldek és a legelők erdősítése a globális felmelegedésnél is erőteljesebben alakítja át a dél-európai országokra jellemző növénytakarót – ami szintén az erdőtüzek terjedésének kedvez.

Neked ajánljuk
Elképesztő mennyiségű fára talált a NASA a Szaharában (videóval) A Nagy-korallzátony legalább 80 százalékát érintette legalább egyszer súlyosan a kifehéredés A szőlőtermesztés fajtahasználata a klímaváltozás közepette A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: theconversation.com
Vissza
Hírfolyam