2020. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kardszárnyú delfinek végnapjait éljük

A kardszárnyú delfinek – közismert nevükön gyilkos bálnák vagy orkák – populációinak több mint fele eltűnhet a súlyosan mérgező és rákkeltő poliklórozott bifenilekkel (PCB) szennyezett környezet miatt.

A PCB-k ipari termékekben található kémiai vegyületek, amelyekben a bifenilmolekulán a klóratomok részben vagy teljesen átveszik a hidrogénatomok helyét. Ezeket a kémiai vegyületeket korábban nagy mennyiségben gyártották, rengeteg felhasználásuk volt a műanyagoktól a festékeken és az elektromos berendezéseken át a tömítőanyagokig.

Az öreg transzformátorok a legnagyobb szennyezőforrások közé tartoznak Fotó: Sturmovik/Wikimedia Commons

Mivel a PCB rendkívül mérgező, évtizedekkel ezelőtt világszerte betiltották, ám a környezetben összegyűlt toxikus anyag közben az óceánokba szivárgott. A Science folyóiratban publikált tanulmány szerint

a PCB-szennyezés miatt a gyilkos bálnák különböző csoportjainak több mint a fele elpusztulhat világszerte.

A ragadozó gyilkos bálnák szervezetébe a táplálékláncból jut be a PCB, amely
rombolja az immunrendszerüket, és elsorvasztja a nőstény orkák petefészkét,
ezzel korlátozva a borjak születését.

Gyilkos bálna a borjával Fotó: pixabay.com

Az új tanulmány azt modellezte, hogy a mérgező vegyület milyen hatással lesz a gyilkos bálnák szaporodására és túlélésére. Eszerint azok a populációk, amelyek az Északi- vagy a Déli-sarkvidék környékén, tiszta vizekben élnek, képesek lesznek növekedni. Ám a legszennyezettebb vizekben élők számára a következő 30-50 év végzetes lehet.

A legveszélyeztetettebb populációk Nagy-Britannia, a Gibraltári-szoros, Brazília, Japán és Kalifornia környékén élnek.

A tanulmány társszerzője, Ailsa Hall, a brit St. Andrews Egyetem tengeriemlős-kutató csoportjának kutatója hozzátette, hogy számos más probléma is fenyegeti az orkák populációját, köztük olyanok, mint a zaj, az élőhelyük és a táplálékhoz való hozzájutás megváltozása. A kutató szerint, ha ezeken a tényezőkön könnyítünk, csökkenthetjük az állatokra nehezedő nyomást, és jövőjük sem lesz olyan sötét.

Neked ajánljuk
A városi vadvilág alkalmazkodott az ember életmódjához A növényeknek is van biológiai órájuk A bányászat tovább fokozza az Amazonas-medencére nehezedő nyomást Medvét láttak Miskolcon (videóval) Málnatermesztés a sivatagban? Igen!
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam