2021. május 16., Botond, Mózes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lehet, hogy mégsem az ember okozta a Szahara elsivatagosodását

Nem felgyorsította, hanem 500 évvel eltolta a Szahara elsivatagosodását az állattenyésztő nomád pásztorok jelenléte egy új tanulmány eredményei alapján – számolt be a qubit.hu.

A Föld pályájának változása, a csapadékmennyiség csökkenése és a vegetáció pusztulása miatt végbement elsivatagosodásért eddig a területen a kiszáradás kezdete előtt nagyjából ezer évvel megjelent, legeltetéses állattenyésztést folytató nomádokat tartották felelősnek. A Nature Communicationsben megjelent friss tanulmány szerint azonban

a vándorló pásztorok alkalmazkodtak a már változás alatt álló természeti körülményekhez, ezzel késleltették az élővilág elkerülhetetlen pusztulását.

Szinte hihetetlen, hogy ezt a tájat egykor füves puszták, folyók, mocsarak borították Fotó: By Joxerra Aihartza/ Wikimedia Commons

A kutatást két londoni egyetem, a University College és King's College földrajztudósai és régészei végezték, akik arra jutottak,hogy a környezeti mutatók (vegetáció, csapadék, napenergia, a légkör szén-dioxid-szintje) alapján sokkal korábban véget kellet volna érnie a Zöld Szahara korszakának.

„Azt az általános narratívát vitatjuk, hogy az emberi beavatkozás a természetbe mindig kizsákmányolással és környezetrombolással jár.”

„Az a tény, hogy a legeltetéses állattenyésztést folytató társadalmak ilyen hosszú ideig fennmaradtak ebben a régióban, valamint hogy ökonómiailag és ideológiailag is befektettek a helyi környezetbe, ellentmondanak a kizsákmányolós forgatókönyvnek.”
– mondta Chris Brierley, a University College földrajztudósa az egyetem közleménye szerint.

A pásztorok vándorlásuk során nemcsak a füves területek egyensúlyát vették figyelembe, hanem a növényzetnek szükséges állati ürülék és vizelet elosztását is Fotó: Tonton Jaja/ Wikimedia Commons

A vadászó-gyűjtögető-halászó lakosság 10 500 éve népesítette be a Szaharát, a populáció szintje pedig körülbelül 8000 éve volt a csúcson. Az ekkor kezdődő száraz időszak miatt Észak-Afrika népessége csökkenni kezdett, míg 7000-6500 évvel ezelőtt megérkeztek a marha-, juh- és kecskepásztorok, akik egy újabb, nagyjából ezer évig tartó népességnövekedést indítottak el.

A kutatók által kiszámított, legalább 500 éves késedelem a terület elsivatagosodásában így emberi beavatkozásra enged következtetni.

Mivel a füves területek ugyanúgy szenvedhetnek a túlzott legeléstől, ahogy az alullegeléstől, a nomád pásztorok elsősorban azzal segítettek a környezetnek, hogy vándorlásukkal ideálisan gazdálkodtak a természeti erőforrásokkal – írja a tanulmányt szemléző cikkében Bodnár Zsolt a qubit.hu-n.

Neked ajánljuk
Bajban vannak a kérgesteknősök Kaliforniában A világ legnagyobb élőlénye, mégsem látjuk teljes egészében Tizenhat kiló műanyagszemetet találtak egy csőröscet gyomrában A zajos utcák zavarják a madárfiókák énektanulását és az immunrendszerük fejlődését Az Adidas is letette a voksát a gombabőr mellett
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam