2021. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A korai tavasz miatt a fák kevesebb szén-dioxidot tudnak elnyelni

A globális felmelegedés hatására korábban érkezik a tavasz, az előszezoni erőteljes növekedéssel azonban nem termelődik éves szinten több biomassza, ezáltal nem javít a szén-dioxid-szinten sem. A klímaváltozás következményei ezért az eddigi becsléseknél is drámaibbak lehetnek.

Wolfgang Buermann, a Leedsi Egyetem kutatója és munkatársai az elmúlt 30 évben a földgolyó 30. szélességi körétől északra lévő területek műholdas képeit elemezték. Ezeken a területeken fekszik például Kairó, Delhi, Sanghaj és Houston. Ahol sok a növényzet, ott erőteljesen elnyelődik a zöld fény, az infravörös pedig visszaverődik.

 Ezáltal megállapítható, milyen mértékű a fotoszintézis, mennyi biomassza termelődik adott területen

– mondta el Matthias Forkel, a tanulmány társszerzője, a Bécsi Műszaki Egyetem munkatársa. 

A friss hajtás a jövő ígérete – de nem mindegy, milyen jövőé... Fotó: Annatsach/ Wikimedia Commons

Már ismert tény, hogy a növények növekedése a klímaváltozás hatására az évek során meglehetősen előbbre tolódott – fejtette ki Forkel. Sok kutató azt feltételezte, hogy a vegetáció ezáltal több biomasszát is termelt, hiszen minden évben több ideje volt a növekedésre. 

Kiderült azonban, hogy ez nem így van. Amikor különösen meleg van, az északi féltekén zöldebb a tavasz, de a hatás a későbbi évszakokban megfordul.

A korai tavasz kisebb nyári növénynövekedést eredményez, így a globális felmelegedés miatt kevesebb biomassza termelődik. 

Nem mindegy, hány levél fogyasztja a légköri szén-dioxidot Fotó: Annatsach/Wikimedia Commons

Valószínűleg a korai növekedéshez túl sok vízre van szükség, ami később aztán hiányzik – vélik a tudósok. 

Az eddigi modellekben ezt a negatív hatást nem vették figyelembe a szén-dioxid-szintek becsléséhez. Sajnos ezáltal a klímaváltozás jövendölései nem örvendetes irányba változnak” – mondta Forkel. A tudósok eredményeikről a Nature tudományos lapban számoltak be.

Neked ajánljuk
Negyven év után először sikerült jeladóval felszerelni egy nőstény grizzly medvét Washington államban A kerti kistavak is hozzájárulhatnak a biodiverzitás fenntartásához? Új oktatóanyag mutatja be, mennyi mindent tanulhatunk a természettől Masszív olvadás Grönlandon Az élelmiszerek ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében fogott össze a WWF és a Tesco
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam