2019. július 24., Kincső, Kinga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sikeres az oroszlánok lombikbébiprogramja

Dél-Afrikában semmi különös nincs abban, hogy két oroszlán játszik egymással egy természetvédő központ udvarán – ám ezúttal a Pretoriai Egyetem kutatóinak a munkáját koronázza meg a két bolyhos oroszlánkölyök. Ezek az első egyedek, amelyek mesterséges megtermékenyítés után jöttek a világra.

Az augusztus 25-én született páros – egy hím és egy nőstény – egészséges, és normálisan növekszik. Andre Ganswindt és munkatársai másfél év kísérletezéssel érték el ezt az eredményt, amihez egy egészséges hím spermájára volt szükség, valamint arra, hogy a nőstény hormonszintjét rendszeresen ellenőrizni tudják, és ebből kiderüljön, hogy mikor alkalmas a megtermékenyítésre.

A megtermékenyítési módszer a tudósok szerint megismételhető, így talán sikerül megmenteni az oroszlánt és a többi nagymacskát is a kihalástól.

Húsz év alatt 43 százalékkal csökkent az oroszlánok száma Afrikában Fotó: pixnio.com

Bármennyire is ígéretes a módszer, sokan attól tartanak, hogy ezzel csak alátámasztást nyer az oroszlánok fogva tartása, hiszen pont azt sikerült bebizonyítani, hogy nem szükséges vadon élő populáció a faj fenntartásához. 

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint már csak 20 ezer oroszlán él szabadon, és 26 afrikai ország területén nem él egyetlen példány sem.

Kevésbé örömteli hírek jegyében teltek az elmúlt hónapok, ami az ázsiai oroszlánokat illeti: az indiai Gir Nemzeti Parkban, a faj utolsó természetes élőhelyén a zsúfoltság és a betegségek miatt a megszokottnál több állat hullott el.

Neked ajánljuk
Egy kis odafigyeléssel fényesebb lehet a tengeri teknősök jövője A közösségi oldalakon virágzik az illegális állatkereskedelem Nyári estékre... A szénadó lehet a klímaválság ellenszere? Üzenet a jövőnek
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam