2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Furcsán reagálnak a növények a klímaváltozásra

A légkörben megnövekedett magasabb szén-dioxid-szintre meglepő módon reagálnak a növények: vastagabb leveleket növesztenek. Ezzel az ember által okozott károkat tovább súlyosbítják, hiszen a változás miatt rosszabbul tudják megkötni a szén-dioxidot.

A Washingtoni Egyetem munkatársainak tanulmánya szerint, amit a Global Biogeochemical Cycles című tudományos lapban publikáltak, kizárólag a levelek vastagodása miatt plusz 6,39 milliárd tonnányi szén-dioxid maradhat a légkörben.Ez majdnem akkora mennyiség, mint amennyi szén-dioxidot az ember előállít a fosszilis üzemanyagok elégetésével.

Ez a korábbi becslésekhez képest a globális átlaghőmérséklet plusz 0,3–1,4 Celsius-fokos növekedését okozhatja.

„A növények rugalmasak, és reagálnak a különböző környezeti feltételekre. De mostanáig senki sem próbálta mennyiségileg meghatározni, hogyan változtatja meg az ilyen fajta reakció a növények hatását a bolygóra” – mondta Abigail Swann, a Washingtoni Egyetem légkörkutatója és biológusa.

Egy mély lélegzet – sztóma, azaz gázcserenyílás egy paradicsomlevélről készült elektronmikroszkópos felvételen Fotó: Photohound/Wikimedia Commons

A tudósok nem tudják, miért vastagszik meg a növények levele a szén-dioxid-szint légköri emelkedésével, de

a reakciót számtalan különböző fajnál dokumentálták: fáknál és fűterményeknél, például a búzánál, a rizsnél és a burgonyánál. 

Akár a harmadával is megnőhet a levél vastagsága, ami megváltoztatja a levél felszínének és tömegének arányát, és kihat a növény aktivitására – a fotoszintézisre, a gázcserére, a párologtató hűtésre és a cukorraktározásra.

Neked ajánljuk
A járványban nem éledt újra a természet, sőt – a válság a megóvásáért küzdőket is magával sodorhatja Az öreg erdőket veszítjük el először A vadvirágoknak is teret hagy Újpest Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Tisztességes munka és gazdasági növekedés A hidrogén lehetne a jövő tiszta energiája
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam