2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bajban az ürgék

Az ürgék számának fokozatos csökkenéséről eddig is tudtak a szakemberek, azt azonban ők sem gondolták, hogy ennyire rossz a helyzet: a kis rágcsáló felkerült a veszélyeztetett fajok listájára, megmentésükért komoly összefogásra lesz szükség. Mert ha így haladunk, 2026-ra kipusztul az ürge hazánkból.

Európa bennszülött faja Németországból és Horvátországból már eltűnt, és a kontinens több országában is rohamosan csökken az egyedszám.

Magyarországon az ürgekolóniák száma az elmúlt 52 évben több mint 71 százalékkal csökkent.

2014-ben megtorpant a csökkenés, ami a visszatelepítéseknek és a védelmi munkának köszönhető, de a szakemberek szerint ha a 2014-ig jellemző trend nem változik, az ürge 2026-ra kipusztul hazánkból.

Az erőteljes fogyatkozás okai között elsősorban az élőhelyvesztést kell megemlíteni. Az ürge a rövid füvű gyepeket kedveli, a legeltetés visszaszorulásával, a gyepek feltörésével és beépítésével azonban lehetőségeik egyre szűkülnek. Jelenleg az ország legalább 177 helyéről ismertek ürgepopulációk, ezek között legalább tíz olyan van, melynek egyedszáma az ezret is elérheti. Ez talán nem tűnik kevésnek, de a múltbéli viszonyokat tekintve jelentős a csökkenés. Problémát jelent továbbá az is, hogy ezek az élőhelyek egymástól elszigeteltek, így a fiatal egyedeknek kevés lehetőségük van új élőhelyek birtokbavételére.

Az ürge védelme azért is különösen fontos, mert a faj több fokozottan védett ragadozó madár táplálkozásában játszik szerepet. Pontosabban játszana, ha lenne belőlük elég. Az európai parlagisas-populáció jelentős hányada a Kárpát-medencében él. A 20. század elejéről származó források még arról írnak, hogy a parlagi sasok legfőbb táplálékát a hörcsög és az ürge jelenti, a jelenlegi kutatások azonban azt mutatják, hogy a két kisemlős mára marginális szerepet tölt be a parlagi sas étrendjében. Hasonló mondható el másik védett ragadozónk, a kerecsensólyom esetében is.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Emelkedik a kerecsensólymok száma Közép-Európában 1.5 milliárdos forrásból valósulnak meg állatvédelmi intézkedések A klímatudatos étkezés a sztrók kockázatát is csökkenti A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam