2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dinoszauruszhalak jelentek meg egy ausztrál folyóban

Súlyosan veszélyeztetett ősi haltól, a folyami fűrészhaltól „hemzseg” egy ausztrál folyó az Északi Területen.

Az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) bejelentése szerint várhatóan ötévnyi kutatásra lesz szükség a Victoria-folyóban ahhoz, hogy megismerjék ezeknek az állatoknak a viselkedését és szaporodását.

A fűrészhalak a világ legnagyobb halai közé tartoznak, akár hét méter hosszúra és ezer kilogrammosra is megnőhetnek Fotó: David Iliff (CC-BY-SA 3.0)/Wikimedia Commons

A fűrészhalak kihaltnak számítanak azon országok 40 százalékában, melyekben korábban még előfordultak, de léteznek még egészséges populációik Ausztrália északi trópusi területein.

A CSIRO és helyi vadőrök előzetes vizsgálatai során 25 törpe fűrészhalat (Pristis clavata) és folyami fűrészhalat (Pristis pristis) találtak, emellett először találkoztak folyami cápával (Glypsis glypsis) és északi vagy új-guineai folyami cápával (Glyphis garricki) ebben a folyóban.

Új-guineai folyami cápa Fotó: CSIRO National Fish Collection/Wikimedia Commons

„A legnagyobb, amit én láttam, csak ötméteres volt. Amikor valami ilyen nagyot, ilyen különös kinézetű dolgot látsz, egy ekkora fűrésszel a testén, úgy érzed, négymillió évre tekintesz vissza” – mondta a szakértő.

Mivel a fűrészhal-populációk nagyon kicsik, és 15 évbe kerül, mire elérik az ivarérettséget, a kutatóknak sohasem volt lehetőségük arra, hogy tanulmányozzák utódnemzési szokásaikat.

„Minden, ami Észak-Ausztráliában történik, fenyegetést jelent számukra. Jó, hogy most megpróbálhatunk többet megtudni róluk, és remélhetőleg megmenthetjük őket a kihalástól” – tette hozzá. 

Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum Összefüggés lehet a klímaváltozás és a koraszülések között A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák nyomán jelentősen nőtt az aggodalom Amerikában
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam