2019. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dinoszauruszhalak jelentek meg egy ausztrál folyóban

Súlyosan veszélyeztetett ősi haltól, a folyami fűrészhaltól „hemzseg” egy ausztrál folyó az Északi Területen.

Az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) bejelentése szerint várhatóan ötévnyi kutatásra lesz szükség a Victoria-folyóban ahhoz, hogy megismerjék ezeknek az állatoknak a viselkedését és szaporodását.

A fűrészhalak a világ legnagyobb halai közé tartoznak, akár hét méter hosszúra és ezer kilogrammosra is megnőhetnek Fotó: David Iliff (CC-BY-SA 3.0)/Wikimedia Commons

A fűrészhalak kihaltnak számítanak azon országok 40 százalékában, melyekben korábban még előfordultak, de léteznek még egészséges populációik Ausztrália északi trópusi területein.

A CSIRO és helyi vadőrök előzetes vizsgálatai során 25 törpe fűrészhalat (Pristis clavata) és folyami fűrészhalat (Pristis pristis) találtak, emellett először találkoztak folyami cápával (Glypsis glypsis) és északi vagy új-guineai folyami cápával (Glyphis garricki) ebben a folyóban.

Új-guineai folyami cápa Fotó: CSIRO National Fish Collection/Wikimedia Commons

„A legnagyobb, amit én láttam, csak ötméteres volt. Amikor valami ilyen nagyot, ilyen különös kinézetű dolgot látsz, egy ekkora fűrésszel a testén, úgy érzed, négymillió évre tekintesz vissza” – mondta a szakértő.

Mivel a fűrészhal-populációk nagyon kicsik, és 15 évbe kerül, mire elérik az ivarérettséget, a kutatóknak sohasem volt lehetőségük arra, hogy tanulmányozzák utódnemzési szokásaikat.

„Minden, ami Észak-Ausztráliában történik, fenyegetést jelent számukra. Jó, hogy most megpróbálhatunk többet megtudni róluk, és remélhetőleg megmenthetjük őket a kihalástól” – tette hozzá. 

Neked ajánljuk
Stabil a kenyai elefántpopuláció Mesterséges szigetekkel csalogatják vissza a vadvilágot Hollandiában Kutyatár vagy könyvtár? Ez is, az is! Páratlan lehetőségek – páratlan zoknikból A francia kormány megakadályozná az eladatlan termékek megsemmisítését
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam