2018. november 18., Jenő
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

El akarják űzni a frissen betelepített barna medvéket a birkapásztorok a francia Pireneusokból

A határ túloldalára, Spanyolországba akarják elűzni a Nyugati(Atlanti)-Pireneusokba frissen betelepített barna medvéket a nyájaikat féltő térségbeli birkapásztorok, miután a ragadozók kihelyezését nem tudták megakadályozni.

Szombaton mintegy 100 birkapásztor, vadász és önkormányzati politikus indult a hegyekbe, hogy megölje vagy elkergesse a csütörtökön és pénteken légi úton a vadonba telepített két vemhes nőstény barna medvét és a két, már hosszabb ideje ott élő hímet. 

Becslések szerint a Pireneusokban tartott 600 ezer birka közül évente mintegy 200 eshet a barna medvék áldozatául Fotó: Photo: Myrabella /Wikimedia Commons

Az újabb betelepítést még Nicolas Hulot volt környezetvédelmi miniszter kezdeményezte, miután 2012-ben az Európai Unió elmarasztalta Franciaországot, amiért nem tesz meg mindent a területén kihalás fenyegette barna medve megmentéséért. 

A betelepítés célja újra meghonosítani a barna medvét a Pireneusok nyugati részén, és számában és genetikailag is megerősíteni a hegység középső és keleti részén élő, 43 egyedből álló populációt.

Európai barna medve Fotó: Pixabay.com

A gazdák egy része nem ellenzi a ragadozók újbóli megtelepítését, szerintük ugyanúgy békésen együtt lehet élni velük, mint hajdanában. Az állam anyagilag támogatja az érintett gazdákat nyájaik védelmében. Tavaly a pireneusi gazdák 800 olyan haszonállatért és 25 olyan méhkasért kaptak kárpótlást az államtól, amelyet vélhetően medve pusztított el. 

Neked ajánljuk
Drámaian zsugorodnak a svájci gleccserek Tovább nőtt a kaliforniai tűzvész halálos áldozatainak száma 17 fotó arról, milyen elképesztően kicsi az ember a természethez képest Tovább csökkentenék az új teherautók szén-dioxid-kibocsátását Elpusztult Max, sokat szenvedett medve
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam