2018. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

A fényvédő krémek is felelősek a korallpusztulásért

A tengerbe kerülő fényvédőkrémek is szerepet játszanak a korallok pusztulásában a Thaiföld déli részén fekvő Maya-öbölnél, amely évek óta igen népszerű a turisták körében. A partszakaszt korábban határozatlan időre lezárták a látogatók elől a korallok regenerálódása érdekében – írta az MTI a helyi illetékesek közleményére hivatkozva.

Arról, hogy a csaknem két évtizedes, óriási turistaáradat mennyire tönkretette a meseszép thaiföldi Maya-öböl élővilágát, már korábban is beszámoltunk.

A természeti parkokért, vadvilágért és növényvédelemért felelős helyi minisztérium vezető munkatársa, Csongkhlai Voraphongszathorn szerint a Krabi tartományhoz tartozó strandra érkező turisták egy része olyan fényvédőkrémekkel szokta bekenni magát, mielőtt úszni vagy búvárkodni indul, amelyek a virágállatokat súlyosan veszélyeztető, akár a halálukat is okozó vegyi anyagokat tartalmaznak.

Csongkhlai szerint

a korallokra jelentős fenyegetést jelent továbbá az a nagy mennyiségű homok és üledék, amelyet a kompok által gerjesztett víz alatti hullámok, valamint a fürdőzők hordanak a zátonyokhoz.

Korábban naponta 180 komp szállított turistákat a népszerű öbölbe.

A minisztérium júniusban határozatlan időre lezárta a területet a korallok és egyéb tengeri élőlények regenerálódása érdekében. A Phi Phi Leh-szigeten lévő öblöt 2000-től árasztották el a turisták, miután ott forgatták Leonardo DiCaprio A part című hollywoodi filmjét.

Fotó: ShutterstockNeked ajánljuk
Problémákat okoz a szennyvíz Hawaii-szigeteken Óriási „napernyővel” védenék a kutatók az ausztrál Nagy-korallzátonyt Komolyabban kellene venni a globális felmelegedést Legkevésbé a fiataloknak fontos a szelektív hulladékgyűjtés Fazékmustra: nem mindegy, miben fő az étel
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam