2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás és a hegymászók közösen alakítják át Japán legmagasabb hegycsúcsát

A Fudzsi csúcsán még néhány évtizeddel ezelőtt is csak a sziklákon megtelepedő mohák, zuzmók képviselték a növényvilágot – aztán csaknem egy fokot nőtt az átlaghőmérséklet, és az emberek lába nyomán új növények sarjadtak – de ez egyáltalán nem örömteli hír.

A 3776 méter magas hegy csúcsán mostanra a virágos növények is megjelentek, köztük egy tájidegen faj is, amely a hegymászók cipőtalpán szállított magokból kelt ki. Korábban azt gondolták, hogy az emberi közvetítéssel, véletlenül ide kerülő magok a nagy hideg hatására elpusztulnak majd.

Fotó: Midori/Wikimedia Commons

Szugavara Hiszao, a Fudzsi növényvilágának alakulását 50 éve nyomon követő kutató az elmúlt évtizedben felfigyelt a csúcs körül egy rózsaszín virágú csillaghúrfaj (Stellaria nipponica), két sásféle (Carex stenantha, Calamagrostis canadensis) és egy fűféle megjelenésére is.

Az idei nyár végén kutatótársaival elkészített felmérése során nyolc növényfajt azonosított a hegytetőn, köztük egy cserjefélét (Salix reinii) és a kifejezetten tájidegen réti perjét (Poa pratensis). 

Salix reinii – A szakértő úgy véli, a meteorológiai állomás és a hegyi menedékházak építésekor kialakított lapos, stabil talaj is hozzájárul a  növényfajok megtelepedéséhez
Fotó: Daniel J. Layton/Wikimedia Commons

Az évi átlaghőmérséklet az 1930-as években még mínusz 6,75 fok volt, ez 2003-ra mínusz 5,92 fokra emelkedett. Maszudzava Takehiro, a  Sizuoka Egyetem professzora szerint a Fudzsi csúcsán megjelent virágos növényekről szóló első jelentések mintegy két évtizeddel ezelőttről valók. Mostanra a növények már virágot is hoznak, és helyben nevelnek magokat.

Maszudzava úgy véli, a helyi növényvilág megóvása érdekében határozott intézkedésekre lenne szükség: meg kellene akadályozni, hogy a hegymászókkal feljussanak a magok is, a tájidegen növényzetet pedig irtani kellene.

Neked ajánljuk
Ritka lepkét találtak az ország legkeletibb erdejében Virágzik a csodás turbánliliom Egyszer mind kidőlünk – elpusztult fák állítanak emléket egy apró bogár gyászos diadalútjának A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: asahi.com
Vissza
Hírfolyam