2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ha így folytatjuk, 2050-re a tengeri madarak 99 százaléka műanyaggal a gyomrában él majd

Az elmúlt 70 évtizedben összesen mintegy 9 milliárd tonna műanyagot gyártottunk. Ennek több mint a háromnegyede szeméttelepeken vagy a természetben végezte. A mennyiség is felfoghatatlan, hát még a következmények súlya.

Valamennyien szembesültünk már olyan fényképekkel és videófelvételekkel, amelyek a műanyagtól fuldokló, szívószállal felnyársalt vagy éppen a lenyelt szatyroktól elpusztult állatokról készültek. Már egy élőlény szenvedését látva is szégyent és értetlenséget érzünk – pedig ezek a jól látható és megragadható egyedi tragédiák csak a jéghegy csúcsát jelentik.

A hulladéklerakókból az esővíz a szennyeződéseket belemossa a természetes vizekbe. Ráadásul egy 2018-as tanulmány eredményei alapján a műanyag csomagolóanyagok bomlása során az üvegházhatást fokozó metán és etilén jut a légkörbe Fotó: Dhscommtech/Wikimedia Commons

A legnagyobb problémát talán a természetes vizekbe kerülő műanyag okozza – és nem érdemes legyintenünk, hiszen tudjuk jól: a hazánkon áthaladó folyók és a bennük úszó hulladék is eléri egyszer a tengert.

A darabolódás hatására a tengerekben a legváltozatosabb méretekben előforduló műanyagok az ENSZ becslései alapján legalább 800-féle állatfaj számára jelentenek komoly kockázatot.

A Loggerhead Marinelife Center és a Georgiai Egyetem kutatásai alapján a hulladékot tévedésből elfogyasztó teknősök még az ivarérett kor elérése előtt elpusztulhatnak emésztőrendszeri elzáródások és kóros alultápláltság miatt.

Fotó: shutterstock.com

A műanyagok fogyasztásáról a teljes tengeri táplálékláncban, az apró planktonoktól egészen a hatalmas bálnákig vannak már adatok.

Ha bebizonyosodik, hogy más fajoknál is a teknősöknél látottakhoz hasonlóan súlyos következményekkel jár az elfogyasztásuk, az a teljes tengeri ökoszisztéma összeomlásával fenyegethet.

Ráadásul a műanyagokkal együtt egyéb szennyeződések – tűzgátló vegyületek maradványai, növényvédő szerek és betegségeket terjesztő mikrobák  – is bejuthatnak az állatok szervezetébe, ami további súlyos kockázatokat jelenthet.

Ausztrál és brit kutatók 2015-ös felmérésükben arra jutottak, hogy a tengeri madarak 9 százaléka már fogyasztott élete során műanyagot. Ha a műanyag gyártása az eddigi ütemben folytatódik – márpedig az olajtársaságok a kitermelés fokozásában érdekeltek –, 2050-re a madarak 99 százalékának gyomrában ott lesz a műanyag.

Fotó: Peretz Partensky/flickr.com

Az idei volt az első év, hogy a 10 leggyakoribb tengerparti hulladék mind műanyag volt: nagy részüket mindössze pár percig használták. A helyzet kezeléséhez a döntéshozók, a gazdasági szereplők és a fogyasztók összehangolt erőfeszítésére lenne szükség. Ahhoz, hogy ezen az összetett problémán fogást találjunk, először az egyszer használatos, eldobható műanyagokat kéne elengednünk – minél előbb.

Neked ajánljuk
A járványban nem éledt újra a természet, sőt – a válság a megóvásáért küzdőket is magával sodorhatja Az öreg erdőket veszítjük el először A vadvirágoknak is teret hagy Újpest A kakukktojás igazi gazdája Megnyílt a Csodakamra – Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás várja a Szentendrére látogatókat
Tovább a forrásra: ecowatch.org
Vissza
Hírfolyam