2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Indiai páncélos orrszarvú született a Nyíregyházi Állatparkban

Magyarországon először született indiai páncélos rinocérosz (Rhinoceros unicornis) a Nyíregyházi Állatparkban.

A bikaborjú természetes fogantatással, tizenhat hónapnyi vemhesség után jött világra szeptember 26-án. Gajdos László, az állatpark igazgatója elmondta,

az indiai orrszarvú születése zoológiai szenzációnak számít, mivel természetes úton, zárt tartási körülmények között rendkívül nehezen szaporodnak.

A Nyíregyházi Állatpark kéthetes indiai orrszarvúja (Rhinoceros unicornis) anyja mellett 2018. október 9-én. Magyarországon először született indiai rinocérosz
Fotó: MTI /Balázs Attila

Magyarországon eddig csak a faj afrikai példánya ellett borjút, aki mesterséges megtermékenyítéssel fogant meg. A park mintegy nyolc éve próbálja szaporítani az indiai rinocéroszait, de eddig nem jártak sikerrel. Ez rendkívül nehéz, mivel a nőstény csak pár napig fogamzóképes, és csak ebben az időszakban engedi magához a hímet – tette hozzá az igazgató.

A párzásra legoptimálisabb időpont meghatározásához a gondozók tapasztalatai és megfigyelése mellett szükség volt a park állatorvosi csapatára, amely folyamatosan vizsgálta az állatok hormonszintjét.

A vemhesség során kamerarendszert szereltek fel a speciálisan kialakított baba-mama bokszban, melynek segítségével a születés pillanatát is sikerült megörökíteni.

Az indiai orrszarvú a Földön élő öt orrszarvúfaj egyike, és a legnagyobb méretű ázsiai orrszarvúfaj. Testtömege 1800–2700 kilogramm közötti, latin neve, a Rhinoceros unicornis elárulja, hogy egyetlen tülke van Fotó: MTI /Balázs Attila

Természetes élőhelyén – Indiában és Nepálban – a fiatal egyedekre a tigrisek jelenthetnek veszélyt, a felnőtt állatok egyetlen ellensége azonban az ember.

Az egyik legnagyobb veszélyt mindmáig az orvvadászat jelenti számukra, tülkének a tradicionális keleti orvoslásban gyógyhatást tulajdonítanak.

A borjú várhatóan két évig az anyjával marad, ezután az Európai Fajmegmentési Program más állatkertbe helyezi át. A kis indiai orrszarvút szerdától nézhetik meg a látogatók a Nyíregyházi Állatpark Zöld Piramisának nagytermében.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam