2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bebizonyosodott: a szopornyicával gyűlt meg a bajuk az indiai nemzeti park oroszlánjainak

Három hét alatt 23 ázsiai oroszlán múlt ki az indiai Gir Nemzeti Parkban, a vizsgálatok szerint a ragadózók többsége szopornyicavírus-fertőzésben szenved.   

A ritka ázsiai oroszlán (Panthera leo persica) megmentésére az ország nyugati részén, Gudzsarát államban létrehozott nemzeti parkban 27 ázsiai oroszlán esetében végeztek vérvizsgálatot, és 21 közülük pozitívnak bizonyult a szopornyicavírusra (CDV) az indiai orvosi kutatási tanács (ICMR) közleménye szerint.

A kórokozó egy nagy fertőzőképességű, gyakran halálos kimenetelű vírus. Régen a ragadozók betegségének tekintették, de ma már sokféle fajban megtalálták.

A szopornyicavírus mikroszkóp alatt Fotó: Lance Wheeler/Flickr.com

A korábbi tesztek kimutatták, hogy a 23 elpusztult állat közül legkevesebb öt a vírusfertőzés miatt múlt ki. A tanács szerint „ez azt jelzi, hogy a nemzeti parkban élő oroszlánok között igen aktívan terjed a betegség”.

A népszerű idegenforgalmi látványossággá vált, 2200 négyzetkilométer területű nemzeti parkban mintegy 600 ázsiai oroszlán él. Az indiai legfelső bíróság már 2013-ban elrendelte, hogy az állatok egy részét költöztessék el máshova, mert nagy a járványok kitörésének veszélye. 

Fotó: UdayKiran28/Wikimedia Commons

Gudzsarát állam kormánya azonban nem akar megválni az állatoktól, mondván, azok csak az állam területén vannak biztonságban.  A park főgondozója, Dushyant Vasavada szerdán közölte, hogy még nem ismerik a tanács közleményét, de nincsenek tervek az oroszlánok áttelepítésére. Egy hete még cáfolta, hogy a rettegett szopornyicavírus felelős az oroszlánok egy részének haláláért.

A nehezen gyógyítható szopornyicavírus-fertőzés miatt 1994-ben a tanzániai Serengeti Nemzeti Parkban csaknem 1000 oroszlán múlt ki.  

Az ázsiai oroszlán az oroszlánok veszélyeztetett alfaja. A Gir erdő és környezete az egyetlen terület a világon, ahol ezek az állatok még szabadon élnek. A nemzeti parkot azért hozták létre, hogy megvédje az alfajt a kihalástól.

Fotó: Sujan Bandyopadhyay/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam