2019. július 23., Lenke
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már érezhető az El Niño „előszele” Ausztrália keleti részén

Immár 70 százalék az esély rá, hogy „beindul” az El Niño globális légköri jelenség a bolygó déli féltekéjén, növelve a felszíni hőmérsékletet Ausztrália szárazsággal sújtott keleti területeinek jelentős részén – figyelmeztetett az ausztrál meteorológiai szolgálat.

A Csendes-óceán Egyenlítőhöz közeli területeinek erős felmelegedésével járó éghajlati jelenség a világ számos területén erőteljesen befolyásolja az időjárást, szerepet játszik a heves esőzések, áradások és aszályok kialakulásában, valamint hatással van a globális átlaghőmérsékletre is.

Az El Niño gyakran közrejátszik a világ déli és keleti szárazföldi területeit – Ausztráliát, Indonéziát, a Fülöp-szigeteket, Malajziát és a Csendes-óceán középső részén fekvő szigeteket – sújtó forróság és szárazság kialakulásában, emellett enyhébb teleket eredményez Északnyugat-Kanadában és Alaszkában.

Az ausztrál meteorológiai szolgálat kedden kiadott jelentése szerint a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeiben és a térség légkörében megfigyelhető változások „az El Niño korai szakaszának beköszöntét jelezhetik”.

Az 1997-es El Niño (fent) és az 1999-es La Niña mintázata műholdfelvételeken  Fotó: NASA/JPL-Caltech

Az El Niño hatására a Csendes-óceán keleti részén melegebb, az Ausztráliához közeli területeken pedig hidegebb vizek koncentrálódnak. Mindez általában kevesebb csapadékot eredményez az ausztrál kontinens felett.

Petteri Taalas, az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének főtitkára korábban elmondta, a klímaváltozás megváltoztatja az El Niño és ellentéte, a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek lehűlését okozó La Niña dinamikáját és hatását. A 2018-as év egy gyenge La Niñával indult, amelynek hűtő hatása nem volt elegendő a globális melegedés visszaszorításához.

Neked ajánljuk
Egy kis odafigyeléssel fényesebb lehet a tengeri teknősök jövője A közösségi oldalakon virágzik az illegális állatkereskedelem Nyári estékre... Az egyre extrémebb időjárás első áldozatává lehet egy amerikai kisváros Az az igazi, amikor a pedagógusok is játszva tanulnak
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam