2019. október 14., Helén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megérkeztek az első vadludak Tatára

Talán az egész kontinensen nincs még egy olyan hely, mint a tatai Öreg-tó, ahol a félénk madaraknak ismert vadludak a város szívében, szinte testközelből láthatók. Az itt telelő vadludak Skandináviából és Szibériából – Hollandia és Németország érintésével – érkeznek. November 24-én a város fesztivállal várja az érdeklődőket.

Az első csapatok többnyire szeptember végén, október elején jelennek meg, majd márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelő területeikre. A legnagyobb számban nagy lilik, vetési lúd és nyári lúd érkezik, de ritka ludak is feltűnnek Tatán.

Fotó: Wikimedia Commons

A csodálatos látványosság lassan két évtizede a Tatai Vadlúd Sokadalom rendezvényén csúcsosodik ki. A 18. sokadalomra november 24-én kerül sor.

A sokadalom idején a madarak száma több tízezerre tehető.

Bár a Tatai Vadlúd Sokadalomra még több hetet várni kell, az elmúlt napokban megkezdődött a vadludak beáramlása a Kárpát-medencébe. A Tatai Öreg-tavat ugyan még nem használják pihenésre és éjszakázásra a madarak, de a kerületi tavakon már megfigyelték őket. A rendezvény weboldalán arról tájékoztatnak, hogy megérkezett az első 6 példány nagy lilik a Tatai Tavak Ramsari Területre, és az egyetlen hazai fészkelő lúdfajunk, a nyári lúd egyedszáma is folyamatosan emelkedik: jelenleg 900 példány éjszakázik a Ferencmajori-halastavakon. 

Neked ajánljuk
A világ madarainak 70 százaléka baromfi, az élőlények 82 százaléka növény Egy rétisas „szemén” át mutatják meg az Alpok pusztuló gleccsereit (videóval) Pirosvállú csiröge hajnali énekének kottája (videóval) Közel 2000 új villanyautó került a magyar utakra az állami támogatásnak köszönhetően A csodavárás buktatóiról
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam