2020. július 8., Ellák
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megérkeztek az első vadludak Tatára

Talán az egész kontinensen nincs még egy olyan hely, mint a tatai Öreg-tó, ahol a félénk madaraknak ismert vadludak a város szívében, szinte testközelből láthatók. Az itt telelő vadludak Skandináviából és Szibériából – Hollandia és Németország érintésével – érkeznek. November 24-én a város fesztivállal várja az érdeklődőket.

Az első csapatok többnyire szeptember végén, október elején jelennek meg, majd márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelő területeikre. A legnagyobb számban nagy lilik, vetési lúd és nyári lúd érkezik, de ritka ludak is feltűnnek Tatán.

Fotó: Wikimedia Commons

A csodálatos látványosság lassan két évtizede a Tatai Vadlúd Sokadalom rendezvényén csúcsosodik ki. A 18. sokadalomra november 24-én kerül sor.

A sokadalom idején a madarak száma több tízezerre tehető.

Bár a Tatai Vadlúd Sokadalomra még több hetet várni kell, az elmúlt napokban megkezdődött a vadludak beáramlása a Kárpát-medencébe. A Tatai Öreg-tavat ugyan még nem használják pihenésre és éjszakázásra a madarak, de a kerületi tavakon már megfigyelték őket. A rendezvény weboldalán arról tájékoztatnak, hogy megérkezett az első 6 példány nagy lilik a Tatai Tavak Ramsari Területre, és az egyetlen hazai fészkelő lúdfajunk, a nyári lúd egyedszáma is folyamatosan emelkedik: jelenleg 900 példány éjszakázik a Ferencmajori-halastavakon. 

Neked ajánljuk
100 tagú gólyacsapat költözött Beremendre Magyar kutatók felfedezése: A madarak tápcsatornája által is terjedhetnek a halikrák Európa madarai – Több mint 3000 színes rajz A építési hulladék is lehet alapanyag Már a magyar házakra is kerülhet szmogevő tető
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam