2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyugalom, nem veszett – csak az élőhelye veszett el

Kertek alján, erdő szélén, sőt néha utcán is látni rókát. Miután egyre szűkül az életterük, és könnyebb is élelmet szerezni a városban, beljebb húzódnak, és elviselik az ember közelségét.

A szelíd, néha szemtelenül bátor állatok láttán az az első, ami eszünkbe jut, hogy biztos veszett. De felesleges az aggodalom:

papírforma szerint a rókák veszettség elleni immunizálása országosan folyamatosan biztosítva van.

A könnyű élelemszerzés esélye is csábítja őket Fotó: Mike Baird/flickr.com

Ezért nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy egy állat megvesszen. De ha mégis kétségeink lennének, ne közelítsük meg, hanem jelezzük a helyi hatósági állatorvosnak, vagy a NÉBIH erre szolgáló zöld számán: 06-80-263-244.

A NÉBIH szerint a veszett róka nappal is aktív, szinte „keresi” az ember társaságát, hagyja magát megközelíteni, megfogni, megsimogatni. Sokkhatásra ez az állapot dühöngésbe válthat át. 

A egészséges állat, ha találkozunk vele, és kellő távolságból felhívjuk magunkra a figyelmet például tapssal, kiáltással, és kicsit várunk, esélyt adva neki hogy elmenjen, kitér előlünk – igyekszik elkerülni a közeli találkozást.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: ittlakunk.hu
Vissza
Hírfolyam