2019. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyugalom, nem veszett – csak az élőhelye veszett el

Kertek alján, erdő szélén, sőt néha utcán is látni rókát. Miután egyre szűkül az életterük, és könnyebb is élelmet szerezni a városban, beljebb húzódnak, és elviselik az ember közelségét.

A szelíd, néha szemtelenül bátor állatok láttán az az első, ami eszünkbe jut, hogy biztos veszett. De felesleges az aggodalom:

papírforma szerint a rókák veszettség elleni immunizálása országosan folyamatosan biztosítva van.

A könnyű élelemszerzés esélye is csábítja őket Fotó: Mike Baird/flickr.com

Ezért nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy egy állat megvesszen. De ha mégis kétségeink lennének, ne közelítsük meg, hanem jelezzük a helyi hatósági állatorvosnak, vagy a NÉBIH erre szolgáló zöld számán: 06-80-263-244.

A NÉBIH szerint a veszett róka nappal is aktív, szinte „keresi” az ember társaságát, hagyja magát megközelíteni, megfogni, megsimogatni. Sokkhatásra ez az állapot dühöngésbe válthat át. 

A egészséges állat, ha találkozunk vele, és kellő távolságból felhívjuk magunkra a figyelmet például tapssal, kiáltással, és kicsit várunk, esélyt adva neki hogy elmenjen, kitér előlünk – igyekszik elkerülni a közeli találkozást.

Neked ajánljuk
Stabil a kenyai elefántpopuláció Mesterséges szigetekkel csalogatják vissza a vadvilágot Hollandiában Kutyatár vagy könyvtár? Ez is, az is! Páratlan lehetőségek – páratlan zoknikból A francia kormány megakadályozná az eladatlan termékek megsemmisítését
Tovább a forrásra: ittlakunk.hu
Vissza
Hírfolyam