2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az MTA már dolgozik a hatékony poloskacsapdán

Tömegével húzódnak be a házakba, lakásokba a vándorpoloskák és a márványospoloskák. Ajánlatos minél előbb elpusztítani a bejutó egyedeket, mert az áttelelő példányokból lesz a következő évi populáció. Természetes ellenségeiket egyelőre nem ismerjük, jó hír viszont, hogy az MTA  kutatói már dolgoznak egy hatékony poloskacsapda kifejlesztésén.

A két, tömegével megjelenő faj, a zöldes színezetű vándorpoloska (Nezara viridula) és a barnás mintázatú márványospoloska (Halyomorpha halys) csupán néhány éve jelent meg az országban, és egyedeik roppant mértékben elszaporodtak.

Ázsiai máványpoloska
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A két poloskafaj elterjedése jelentős károkozással jár. Mind a vándorpoloska, mind a márványospoloska növényevő kártevő, az emberre nem jelentenek veszélyt, azonban  valósággal ellepik a mezőgazdasági területeket, a házak körüli kiskerteket, de még a balkonon tartott növényeket is.

A közvetlen kár is igen komoly, mert poloskajárás után fogyaszthatatlanná válnak a zöldségek, gyümölcsök, de a szakember szerint egyáltalán nem lebecsülendő a közvetett károkozás sem, hiszen a nagy egyedszámban megjelenő rovarok mindenkit zavarnak, aki csak találkozik velük.

A szintén idegenhonos, inváziós faj, a nyugati levéllábú poloska (Leptoglussus occidentalis) esetében már regisztráltak olyan esetet a hazai kutatók, amikor táplálékkeresés során véletlenszerűen embert is megszúrtak Fotó: Didier Descouens/Wikimedia Commons

Mivel lehet védekezni ellenük?

A szakember tájékoztatása szerint jelenleg csak kémiai eszközöket, vagyis rovarirtó szereket tudunk alkalmazni. „Mindenképp fontos mielőbb elpusztítani a lakásba bejutó poloskákat, mert a védett helyeken áttelelő egyedek lesznek az alapítói a következő évi populációknak” – mondja Kontschán Jenő tudományos főmunkatárs, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének igazgatója.

Rossz hír, hogy a két poloskafaj magyarországi természetes ellenségei jelenleg még nem ismertek. Az MTA kutatóközpontjában ezért párhuzamosan több védekezési lehetőség kidolgozása zajlik.

Egyrészt a poloskák külső és belső parazitáit próbálják feltárni. Abban bíznak, hogy az élősködők segíthetnek a populációk egyedszámának csökkentésében. Emellett azt is vizsgálják, milyen növényeket kedvelnek. Ennek az információnak a birtokában értékes növényeink közé olyan, számunkra kevésbé értékes növényeket ültethetünk, amelyekre át tudjuk csábítani a poloskákat.

A vándorpoloska lárvái is növényekkel táplálkoznak Fotó: gailhampshire/flickr.com

A kutatók egy környezetbarát gyérítési módszer kidolgozásával is foglalkoznak. Pontosan azt a jelenséget igyekeznek kihasználni, amellyel az utóbbi hetekben rengetegen szembesültek: ezek a fajok együtt, nagy számban vonulnak el telelni.

A kutatók modellezik a jellegzetes telelőhelyeket, mégpedig azért, hogy egy könnyen és egyszerűen megsemmisíthető csapdát fejleszthessenek ki.

„A csapdákkal sajnos nem fogjuk tudni teljesen kiirtani ezeket a kártevő rovarokat, de az egyedszámukat remélhetőleg jelentősen visszaszoríthatjuk majd” – tette hozzá az MTA ATK Növényvédelmi Intézet igazgatója.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 3/3. (videók) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: mta.hu
Vissza
Hírfolyam