2020. október 30., Alfonz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rendkívül ritka medúzát figyeltek meg egy kínai vízgyűjtőben

Egy ritka édesvízi medúzát figyeltek meg a kutatók a közép-kínai Hupej tartománybeli Tancsiangkou vízgyűjtő medencében, ami azt jelzi, hogy a vízminőség javítását célzó erőfeszítések meghozták a gyümölcsüket a térségben.

Kung Tantan, a folyók állapotát vizsgáló helyi kutatóintézet munkatársa a vízminőséget ellenőrizve bukkant rá múlt hónapban a különleges medúzára, amely a szakemberek szerint már több mint 100 millió éve jelen lehet a bolygónkon.

A medúza úgy festett, mint egy pitypang a vízben – idézte fel a kutató, hozzátéve, hogy azonnal tudta, hogy egy különleges teremtménnyel van dolga.
Az intézet egy másik munkatársa, Huang Csou szerint

az édesvízi medúzáknak mindössze 11 típusát sikerült eddig felfedezni, közülük kilencet Kínában.

 A Kínában előforduló édesvízi medúzafajok egyike a Craspedacusta sowerbyi
Fotó: opencage.info

„Az édesvízi medúzák rendkívül érzékenyek a környezetükre, és súlyosan veszélyeztetettek. Kizárólag tiszta vízben élnek” – mondta a szakember.

Az elmúlt években a helyi hatóságok komoly erőfeszítéseket tettek a vízgyűjtő megfelelő vízminőségének biztosításáért. A szakértők szerint a medúzák megjelenése azt jelzi, hogy az intézkedések nem voltak hiábavalók.

Neked ajánljuk
A halak is szociális lények – ezt nem árt észben tartanunk, amikor ész nélkül halásszuk őket Egyre több állat- és növényfaj húzódhat Európa felé az évszázad közepére A bányászat tovább fokozza az Amazonas-medencére nehezedő nyomást A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam