2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szó szerint beleőrülhetünk a klímaváltozásba

Amerikai kutatók legújabb eredményei a globális felmelegedés egy olyan következményére hívják fel a figyelmet, amiről eddig nem sokat hallottunk – számolt be a hvg.hu.

Állatfajok, növényfajok kipusztulása, kártevők elszaporodása, az ivóvízkészlet megcsappanása, pusztító természeti katasztrófák – íme néhány a globális felmelegedés hatásai közül. Mindezek mellett egy olyan következménye is lehet az éghajlatváltozásnak, amivel korábban nem számoltak:

egyre gyakoribbak lesznek a mentális (pszichés) betegségek.

A szokatlanul nagy meleg és a sok csapadék egyaránt tehertételt jelent az emberi psziché számára Fotó: pxhere.com

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) és a Harvard Egyetem új kutatása szerint nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban sokkal több a mentális megbetegedés, mint korábban: a szakemberek ezt is a globális felmelegedés számlájára írják.

Év elején a Stanford Egyetem kutatói (az Egyesült Államokat és Mexikót vizsgálva) feltárták, hogy egyetlen Celsius-foknyi hőmérséklet-emelkedés hatására megnő a depresszióval kapcsolatos tünetek száma, és többen lesznek öngyilkosok. A DailyMail által ismertetett kutatás több mint kétmillió ember körében, tíz éven keresztül gyűjtött adatok felhasználásával vizsgálta a mentális egészségügyi problémák és a hőmérséklet-változás kapcsolatát.

A legdrámaibb mentális egészségkárosodásokat természetesen a legkeményebb időjárási katasztrófák (például a 2005-ös Katrina hurrikán) idézik elő  Fotó: AP Photo/U.S. Coast Guard, Petty Officer 2nd Class Kyle Niemi/Wikimedia Commons

 A kutatás alapján nincs jelentősége, mennyi ideig tart egy-egy extrém magas hőmérséklet, mindig előfordultak ezzel kapcsolatos mentálhigiénés problémák.

Az öt év során bekövetkezett változásokat elemezve a kutatók azt találták, hogy a havi átlaghőmérséklet elmozdulása 25-ről 30 fokra kétszázalékos növekedést eredményezett a mentális betegségekben.

Azokban a hónapokban, amikor az átlaghőmérséklet meghaladta a 30 fokot, egy százalékkal több mentális gonddal találkoztak a szakemberek. Az eső még rosszabb irányba terelte a dolgokat: amikor egy hónapban több mint 25 napig esett az eső, két százalékkal nőtt a mentális betegek száma.

Neked ajánljuk
Elgondolkodtató idézetek a természet és az ember kapcsolatáról Egy meggondolatlanul kifúrt kút nemcsak öntözővíz, de szerteágazó problémák forrása is lehet Apró levelekből sarjadzó művészi álmok 19 kamionnyi hulladéktól szabadultak meg a pilisi erdők Új állásportál segíti a környezetiparban tevékenykedőket
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam