2019. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Drámaian zsugorodnak a svájci gleccserek

Hatalmas tömegű, 1,4 milliárd köbméternyi jeget vesztett a nagyjából 1500 svájci gleccser tavaly szeptember óta – jelentette be kedden a svájci tudományos akadémia.

Tavaly szeptemberhez képest a gleccserek jegének 2,5 százaléka olvadt el a különlegesen forró nyár miatt, és csak a nagyon havas tél akadályozta meg, hogy még több olvadjon el.

A gleccserek tíz év alatt összesen tömegük egyötödét veszítették el.

Fotó: NBC Left Field/youtube.com

A folyamat azért aggasztó, mert az elmúlt télen helyenként rekordmennyiségű hó esett – olvasható az akadémia közleményében. Egyes völgyekben annyi hó esett, mint amennyi 70 évente csak egyszer várható. 

Az áprilistól szeptemberig tartó fél év volt messze a legmelegebb a rendszeres mérések 19. századi kezdete óta – írta az akadémia.

Az Aletsch gleccser Svájcban Fotó: Richard Allaway/flickr.com

A világ minden táján a gleccserek szembesítenek minket leglátványosabban és eltagadhatatlan egyértelműséggel a klímaváltozás folyamatával.

Neked ajánljuk
Elmúlás – a természettel összhangban Állatkertek nélkül már nem létezne az európai bölény a szabad természetben A brazil kongresszus az őslakosok és a természet mellett foglalt állást Klímaváltozás: A búza- és kukoricatermés várható alakulása Magyarországon Így tarthatjuk hidegen az ivóvizünket
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam