2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új időjárási jelenség veszélyezteti Európát

Érdemes megtanulni a mediterrán térségben kialakuló hurrikánok nevét: medikánok. A jövőben mind többször pusztítják majd Európát elképesztő erejű széllel és özönvízzel, pont, mint a nagyok.

Európa lakóiként szerencsésnek gondoljuk magunkat, amiért az Egyenlítő térségében születő trópusi ciklonok őrjöngését csak a híradásokból ismerjük. A hurrikánok és tájfunok meleg, páradús tengerfelszín felett keletkeznek, az északi, hűvösebb vidékre érve hamar kifulladnak, minket már nem érnek el. 

A globális felmelegedés viszont lassanként múlt időbe teszi az öreg kontinens biztonságérzetét, rögtön két okból is.

Minél melegebb a vízfelszín, a viharszörny annál több energiát képes magába szívni, így még igen agresszív életciklusában éri el az Atlanti-óceán északibb régióit. Tavaly például egy hajszálon – egészen pontosan 10 órán és a szerencsén – múlt, hogy az Ophelia trópusi viharként, nem pedig 2-es erősségű hurrikánként csapott le Európa nyugati partvidékére.

Hurrikánszerűség születik

Most pedig egy újabb fogalmat kell megtanulnunk laikusként, ez pedig a mediterrán és a hurrikán szóból létrejött medikán: a Földközi-tengeren kialakuló trópusi viharok jegyeit hordozó hurrikánszerű képződményről van szó.

Fotó: NASA

Azért fogalmazunk ilyen óvatosan, mert a medikán a meteorológusok szóhasználata, annyira ritka jelenségről van szó, hogy nincs rá tudományos szakkifejezés. Nemsokára ilyen is lesz, hiszen a klímaváltozás hatására egyre többször találkozunk majd vele.
– Szeptember-november folyamán alakulnak ki, amikor északról hideg légtömeg áramlik délnek, és keveredik a Földközi-tenger feletti meleg, vízpárával teli levegővel. A rendszer forgó mozgásba kezd, egyre nő az energiája, a folyamat ugyanúgy működik, ahogy trópusi ciklonok születésénél – magyarázza a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a kiderul.hu munkatársa.

„Kicsi”, de ölni képes

A medikánok élete igen rövid, a földrajzi adottságok miatt erősségük a hurrikánokat kategorizáló skálán legfeljebb 1-es lehet: a viszonylag szűk vízfelületen csak kevés ideig jutnak energiához, nem tudnak lényegesen bedurvulni, mielőtt partot érnének. De ettől még roppant veszélyesek lehetnek. Gyorsan, akár 24 óra alatt kialakulhatnak, és nagyjából ennyi idő alatt el is enyésznek. Óriási csapadékmennyiségüket a szárazföldre szórva villámárvizeket, földcsuszamlásokat okoznak, és hatalmas széllel pusztítanak: 160-200 km/óra is kitelik tőlük, ez egy 1-es hurrikán definíciója.

Tavaly novemberben a Numa nevű medikán csapott le Görögországra, és elsősorban Athént sújtva összesen 20 ember halálát okozta. Idén szeptember végén pedig a Zorba végzett pusztítást:

Egyre több lesz belőlük

Ahogyan írtuk, a medikánok rendkívül ritka jelenségek, évente egy, maximum két alkalommal találkozhatunk velük. Ám a meteorológus úgy véli, a globális felmelegedéssel ez hamarosan változni fog. – A mind melegebb tengerfelszín kedvez a medikánok kialakulásának. A topográfia okán erősebbek nem lesznek, de

az biztos, hogy gyakrabban fognak lecsapni a mediterrán régióban

– emeli ki Molnár László.

A szakmának is fel kell készülnie, a szolgálatok, intézetek nem követik nyomon kialakulásukat, hivatalos kormányzati figyelmeztetés nem létezik medikánokra. A térségben egyedül a Meteo France ad ki riasztást. Nem könnyű egyébként, 2-3 napnál korábbra nem lehet előre jelezni.

Neked ajánljuk
Világszerte jelentősen nőtt tavaly a trópusi viharok száma Eltűnhet a világ legfontosabb terményei vadon élő rokonainak nagy része A biztosítókat is fájdalmasan érinti az Ida hurrikán Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam