2019. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Váratlanul kivirágoztak a cseresznyefák Japánban

Mindenfelől sereglenek a turisták Japánba, hogy részt vegyenek a cseresznyevirág, azaz a sakura ünnepén. A szezon két hétig tart – tavasszal. Most azonban több százan jelentették be Japánból a Weathernews nevű helyi időjárási portálnak, hogy a környékükön virágba öltöztek a csúnyán megtévesztett gyümölcsfák.

Szakértők szerint a virágzás magyarázata nem elsősorban az októberi melegben, hanem egy sor tájfun munkájában rejlik. Ugyanis – ahogy Vada Hirojuki, a Japán Virágszövetség szakértője elmondta – rendszerint a cseresznyefák levelei által kibocsátott hormon gátolja a rügyek növekedését és kibomlását, idén azonban több erős tájfun száguldott át Japánon, köztük a 10 halálos áldozatot követelő Jebi, így sok fa lehullatta leveleit. Ez lehet a szokatlan virágzás magyarázata, de szerepet játszhatott az is, hogy a tájfunidőszak után felmelegedett az idő.

Előfordult már ilyesmi korábban is, de Vada emlékezete szerint nem ilyen mértékben. Azok a rügyek, amelyek most idő előtt kibomlottak, tavasszal nem virágoznak már ki, a szakértő szerint azonban ez nem lesz komoly hatással a jövő évi sakuraszezonra.

Fotó: weathernews.jp
Neked ajánljuk
Japán bevallottan kereskedelmi célból akar újra bálnákra vadászni Sült csirkét készítő japán robot Elfelejthetjük az „olcsó” Teslát Okosapp figyeli a mezőgazdasági gépek műszaki állapotát Kaposvár is körkörös utakon jár
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam