2019. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ausztráliában a legmagasabb az emlősfajok kihalásának aránya

Ausztrália középső vidékén a legmagasabb az emlősfajok kihalásának aránya az egész világot tekintve – figyelmeztetnek a szakértők.

„Lényegében nem sikerült teljesítenie alapvető céljait” a környezet védelmét és a biológiai sokféleség megőrzését szolgáló törvénynek (ECBC) a közép-ausztráliai vadvilág védelméért felelős vezető természetvédelmi szervezet, az Arid Lands Environment Center vezető munkatársa, Alex Read szerint.

Az ECBC fenyegetett fajokat felvonultató listája szerint

Ausztráliában 34 emlősfaj pusztult ki az elmúlt 200 évben, több, mint bármely másik országban. Csak az Északi területen 17-20 emlősfaj halt ki az érintett időszakban.

A sertéslábú bandikut a huszadik század első felére tűnt el végleg  Fotó: John Gould/Wikimedia Commons

Ausztrália jelenleg nagyjából 500 fenyegetett állatfajnak ad otthont, ebből 101 az Északi területen él.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2018-as vörös listája szerint jelenleg a bolygó 26 ezer állat- és növényfaját fenyegeti a kihalás, és Ausztráliában a negyedik legmagasabb az állatfajok kipusztulásának az aránya.

A Természetvédelmi Világszövetség a numbatot is a veszélyeztetett fajok között tartja nyilván Fotó: Martin Pot/Wikimedia Commons

Graeme Gillespie, az Északi terület környezetvédelmi hatóságának vezetője szerint az elmúlt évtizedben a közép-ausztráliai régió kis és közepes termetű emlősfajai körében volt a legdrasztikusabb a populációk hanyatlása.

Neked ajánljuk
Egy rejtett hálózat kényes egyensúlya Az erdőtüzek korai hóolvadást okoznak – a korai olvadás pedig erdőtüzeket Fülemüle dala hívogat... Előttünk a vízözön? Akár két métert is nőhet a tengerszint 2100-ra Még mindig a gyaloglás a legkörnyezetbarátabb közlekedési mód
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam