2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A T-rex gyerekjáték volt csupán a most megtalált őslényhez, a Dynamoterror dynasteshez képest

Az újonnan előkerült maradványok, amelyek alapján rekonstruálható a Dynamoterror dynastes fejformája, fontos mérföldkövet jelenthetnek a tyrannosaurusok fejlődésének alaposabb megértésében – a fosszíliák alapján jobban megérthetjük, hogyan alakult ki a leghírhedtebb dinoszaurusz, a zsarnokgyík, azaz a T-rex.

A T-rexek körülbelül 68-66 millió éve járták a földet, a legkorábbi tyrannosaurusfélék pedig 77 millió éve (legalábbis az eddigi leletek alapján), a Dynamoterror viszont már nyolcvanmillió évvel ezelőtt is jelen volt a mai Új-Mexikóban – vagyis valójában Laramidiában, ahogy az akkori szigetet nevezik. A környék egyébként is gazdag lelőhelynek számít, az új lelettől pedig azt várják, hogy segít megérteni, hogyan nőhettek ekkorára a tyrannosaurusok, bár a feladat nem egyszerű, ugyanis a fosszíliák java része nagyon rossz állapotban van.

A koponyája árulta el

A leginkább használható rész szerencsére a koponya, ez alapján jöttek rá, hogy új fajról van szó. Ha már sikerült azonosítani, a kutatók nem akartak lemaradni, és hasonlóan riasztó névvel lepték meg a felfedezettjüket: azzal indokolták a Dynamoterror dynastes nevet, amivel bármelyikünk indokolhatná: iszonyú jól hangzik.

Dynamoterror dynastes Forrás: mymodernmet.com
Neked ajánljuk
Egy új emberfajé lehet a Kínában felfedezett koponya (videókkal) Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell Milák érme is mobiltelefonból készült Mitől halhatnak el az újonnan ültetett fák?
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam