2020. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kutyatámadásban pusztulhatott el többtucatnyi törpe pingvin Tasmaniában

Újfent bebizonyosodott, a felelőtlen állattartás következményeit nem csak a háziállat vagy a nemtörődöm gazda környezetében élők sínylik meg. A gazdájuktól elszökdöső állatok, az ivartalanítás híján elszaporodó kóbor kutyák a természetben is hatalmas károkat okozhatnak.

Valószínűleg kutyatámadás áldozatává vált az az 58 törpe pingvin, amelyek szétmarcangolt tetemét egy járókelő fedezte fel egy észak-tasmaniai strandon. A vadvédelmi hatóságok nyomozást indítottak az ügyben – írja a BBC hírportálja.

Az elmúlt hónapokban ez volt a második kutyatámadás a kék pingvinek, más néven törpe pingvinek (Eudyptula minor) ellen Ausztrália legnagyobb szigetén.

A tasmaniai parkokért, élővizekért és környezetért felelős minisztérium közleménye szerint a kutyatartóknak mindig kötelességük felelősséget vállalni házi kedvenceikért, mert azok rövid idő alatt hatalmas károkat tudnak okozni a pingvinkolóniákban. A hatóságok korábban komoly pénzbüntetéseket helyeztek kilátásba ilyen esetekre.

A vadon élő törpe pingvinek nagyjából 30 centiméter magasra nőnek, és hat évig élnek. Nem tartoznak ugyan a fenyegetett fajok közé, de törvényi védelmet élveznek Fotó: Cat/Wikimedia Commons

Egy helyi szakértő szerint a hét elején megtámadott madarak épp a fészkelőhelyükre tértek vissza a költési szezon beköszöntével. „Ennek súlyos következményei lesznek a kolóniára nézve” – mondta Eric Woehler, a BirdLife Tasmania szervezet munkatársa, hozzátéve, hogy hosszú időbe, évekbe fog telni a kolónia regenerálódása.

Neked ajánljuk
A természetvédelem az elmúlt évtizedekben nagy sikereket is elkönyvelhetett A növényeknek is van biológiai órájuk Új útra hív a természet Rendkívüli mértékű aszály sújtja az Alföldet Nem készültek fel a klímaváltozással járó kockázatokra a világkereskedelem nagy csomópontjai
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam