2019. április 20., Tivadar
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már nem csak a bárányfelhők figyelik a méhek ügyködését

Új megközelítéssel, a felhőalapú technológia segítségével vizsgálják a méhpopulációk hanyatlásának okait, és igyekeznek elősegíteni a világ legfontosabb beporzó állatainak fennmaradását – közölte az Oracle és a World Bee Project csütörtökön.

Az új, globális projektben használt felhőtechnológia segít majd a mezőgazdasági ökoszisztémákban fellelhető mézelő méhek életének megértésében. A „World Bee Project Hive Network” távoli adatgyűjtés révén nyer ki információkat a kaptáraktól, amelyek az Oracle Cloudba továbbítódnak, majd ott elemzőeszközök segítségével – ideértve a mesterségesintelligencia- (AI-) és adatvizualizációs technológiákat – a kutatók bővebb információt kaphatnak a méhekről és kapcsolatukról a környezetükkel.

Fotó: maxpixel.net

A technológia segítségével a kutatók mostantól kihallgathatják a méhek ügyködését, és elemezni tudják az okoskaptárakból szerzett bonyolult akusztikai adatokat, mint a méhszárnyak és -lábak mozgásainak hangjai.

Egyéb precíziós mérésekkel kombinálva – ideértve a hőmérséklet, a páratartalom vagy a mézhozam vizsgálatát – közelebbről figyelhetik a méhkolóniákat, elemezni tudják a méhek viselkedési mintáit, illetve előrejelzéseket is tudnak készíteni azokról.

Fotó: maxpixel.net

Ennek köszönhetően a természetvédők és a méhészek jobban tudják védeni a méhkolóniákat,

például elkerülhetik az időszerűtlen méhrajzásokat, illetve eltávolíthatnak kártékony ragadozókat, így az ázsiai lódarazsat.

Felmérések szerint a méhek kihalásáért az egyre zordabb természeti körülmények felelősek, ami a viráglelő helyek csökkenésének, az erőteljesebb gazdálkodási módszereknek, a klímaváltozásnak és a fokozott növényvédőszer-használatnak tudható be. Ugyanakkor a méhek felelnek a világ élelmiszerkészletei mintegy harmadának beporzásáért.

Neked ajánljuk
Megszámolták a Duna szigeteit „az értől az óceánig” Németországban már tudják: a pillangók szépsége illanóbb, mint hittük... Környezettudatos döntés vásárláskor Ennek az appnak köszönhetően eddig 55 millió fát ültettek Kínában A Hupikék Törpikék a tengerek védelmében
Tovább a forrásra: vs.hu
Vissza
Hírfolyam