2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A sarki jég fehérjét a burjánzó planktonok kékeszöldje válthatja fel

Ahogy azt az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont műholdfelvétele is tanúsítja, az Északi-tengerről visszahúzódó jégtakaró helyén egyre korábban és egyre nagyobb mennyiségben jelennek meg a fitoplanktonok – számolt be egy új kutatás alapján az independent.co.uk.

Az elmúlt nyár igen meleg és száraz időjárása lehetővé tette, hogy a megfelelő légköri viszonyok között készült műholdfelvételek révén a szakemberek pontos képet kapjanak az északi területeken egyre nagyobb víztömegeket birtokba vevő algák elterjedéséről.

Fotó: NOAA Environmental Visualization Laboratory

A visszahúzódó jég nyomában szabaddá váló vízfelületen olyan területeken is megjelentek a fitoplanktonok, ahol korábban egyáltalán nem volt jellemző az előfordulásuk. A kutatók eredményei alapján az apró növényi szervezetek anyagcseréje (fotoszintézise) is egyre nagyobb léptékeket ér el, és egyre hosszabb időszakban zajlik a területen. 

Az algák elterjedési területének határa évtizedenként egy szélességi fokkal északabbra húzódik.

Fitoplankton Fotó: NOAA MESA Project/Wikimedia Commons

A kanadai Laval Egyetem kutatója, Sophie Raneut a témával foglalkozó kutatást ismertetve az Independentnek elmondta:

a fokozott algavirágzással a korábban is jellemző élővilág hátrányba kerülhet a fényért és a tápanyagokért folyó versenyben.

Ha a fitoplanktonokkal táplálkozó élőlények nem vagy nem a kellő időben kezdik szabályozni az elszaporodó algákat, az alapjaiban rendezheti át az északi-sarki táplálékláncot.

A kutatás eredményeit értékelve a szakemberek hangsúlyozták, ami a sarkoknál történik, az nem csak a sarkokra hat: így az északi területek átalakulása is a teljes földi élővilágban változásokat indíthat el.

Neked ajánljuk
Világos útmutatás a fényszennyezés visszaszorítására Először találtak mikroműanyagot ragadozó madarak szervezetében Füstbe ment egy rossz szokás A pálmaolaj vagy a betiltása a kevésbé fenntartható? Háromszoros segítség hátrányos helyzetű gyermekeknek és szüleiknek
Tovább a forrásra: independent.co.uk
Vissza
Hírfolyam