2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriási egerek veszélyeztetik a ritka madárfajokat

A házi egérnél csaknem másfélszer nagyobbra nőtt egerek tizedelik a tengeri madarak tojásait és fiókáit az Atlanti-óceán déli részén elterülő Gough-szigeten. A rágcsálók akár ki is pusztíthatják a területen honos ritka madárfajok egy részét – írja az index.hu.

A Gough-sziget, amely az Egyesült Királyság fennhatósága alá tartozó Tristan da Cunha-szigetcsoport tagja, több mint tízmillió tengeri madárnak ad otthont.

Az egereket még a 19. században hozták be magukkal a tengerészek a vulkanikus eredetű szigetre. A rágcsálók a mindössze 91 négyzetkilométeres földterület szűkös táplálékforrásai miatt kezdték megenni a madarak tojásait és fiókáit – írja új tanulmányában a brit madárvédelmi szervezet (RSPB).

A Gough-sziget látképe Fotó: Ron Van Oers/Wikimedia Commons

Az egerek sikeres alkalmazkodásának egyik következménye az lett, hogy az állatok hatalmasra nőttek, csaknem másfélszer akkorák, mint a házi egerek.

„A Gough-szigeten élő tengeri madarak nagy része ezzel szemben kis termetű, és odúkban fészkel”

– mondta Anthony Caravaggi, az írországi Cork Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy az apró fiókák viszonylag könnyű prédát jelentenek az egereknek.

A szakember szerint a nagyra nőtt egerek immár az összes tengeri madár, köztük a méretesebb atlanti albatrosz (Diomedea dabbenena) fiókáit is megtámadják Fotó: JJ Harrison/Wikimedia Commons

A rágcsálók kétmillió fiókával végeznek évente, derül ki a tanulmányból – írja a BBC alapján az index.hu.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a szükséges intézkedések nélkül a veszélyeztetett Tristan da Cunha-szigeteki albatrosz és más fajok, köztük az atlanti viharmadár is eltűnhet a szigetről a következő évtizedekben.

Az RSPB és Tristan da Cunha kormánya közösen dolgozott ki egy tervet az egerek teljes kipusztítására. A 2020-ra tervezett művelet keretében két helikopterrel fognak szétszórni olyan mérgező gabonagolyócskákat a szigeten, amelyek 24 órán belül végeznek a rágcsálókkal.

Neked ajánljuk
Negyven év után először sikerült jeladóval felszerelni egy nőstény grizzly medvét Washington államban A kerti kistavak is hozzájárulhatnak a biodiverzitás fenntartásához? Új oktatóanyag mutatja be, mennyi mindent tanulhatunk a természettől A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam