2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A nagy testű növényevőkkel együtt magunkat is megmenthetnénk

Ha az elefántok, orrszarvúk és óriásteknősök újra birtokba vehetik egykori élőhelyüket, nagyon fontos szolgálatot tehetnek a biológiai sokféleség megőrzésében, ráadásul jelenlétük a klímaváltozás hatásait is mérsékelhetné.

Miközben a füves pusztákon világszerte egyeduralkodóvá váltak a metán-kibocsátásukért sokszor kárhoztatott szarvasmarhák, a sokkal klímabarátabb emésztőrendszerrel rendelkező elefántok, orrszarvúk és tapírok folyamatosan szorulnak vissza a művelés alá vont területek növekedése és az orvvadászat miatt.

Fotó: pixabay.com

Egy, a Királyi Természettudományos Társaság gondozásában októberben megjelent tanulmánykötet a klímaváltozással összefüggésben vizsgálta a nagy testű növényevők visszatelepítésének lehetséges előnyeit – számolt be a carbonbrief.org.

A vizsgált növényevő emlősök egyedszámának növekedése nem csak azért lenne előnyös, mert emésztésük a kérődző szarvasmarhákénál sokkal kevesebb metánt juttat a légkörbe. Joris Cromsigt, a Svéd Mezőgazdasági Egyetem kutatója úgy véli,

az elefántok, orrszarvúk és tevék jelenléte az erdők szénmegkötő képességén is javítana, mivel ezek az állatok végzik el a nagy méretű gyümölcsfák magjainak szállítását.

A tudósok úgy vélik, a rumbatökfa gyümölcséhez hasonló, hatalmas termések éppen a mára kipusztult nagy testű növényevők – mint például az óriáslajhár – elcsábítására alakultak ki Fotó: Mokkie/Wikimedia Commons

A nagy testű növényevők visszaszorulásával a legmagasabb és leglombosabb fák aránya is csökkent, ezt példázta az Indiai-óceán szigeteinek esete is. Az óriásteknősök visszaszorulásával a vizes élőhelyek elmocsarasodtak, a magok terjesztését elvégző hüllők visszatelepítését követően azonban újra terjedőben vannak az ébenfák is.

Egyes számítások szerint a tapírok, valamint az ázsiai és afrikai elefántok eltűnésével a trópusi erdőkben megkötött szén mennyisége akár 2-12%-kal is csökkenhetne.

A nagy testű növényevő emlősök ráadásul az erdőtüzek – a klímaváltozással együtt járó forróság és aszály miatt egyre gyakoribb erdőtüzek! – következményeinek súlyosságát is képesek csökkenteni. Ezt részben a tüzeket tápláló elpusztult növénytakaró, illetve a magas fű lelegelésével érik el.

A nagy testű állatok, így az orrszarvúk csapásai és dagonyázóhelyei is természetes akadályként lassítják a tüzek terjedését Fotó: pxhere.com

A kutatást vezető Joris Cromsigt ezért úgy véli, a párizsi klímaegyezmény céljaira elkülönített forrásokból nemcsak az erdősítést, hanem a nagy testű növényevők visszatelepítését is támogatni kéne, hiszen jelenlétük közvetve a természet és az emberiség érdekeit is szolgálná.

Neked ajánljuk
Megvizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás a költöző madarakra Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: carbonbrief.org
Vissza
Hírfolyam