2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megzavarja a hím bálnák énekét az óceánjárók zaja

Az egyre intenzívebb hajózás miatt nő az óceánokban az alacsony frekvenciájú zaj. A cetek alacsony frekvenciájú hangokkal kommunikálnak, ezért az ember keltette zaj befolyásolhatja „éneklési” szokásaikat.

A PLOS ONE tudományos lapban megjelent tanulmány szerzői azt vizsgálták, hogyan hat egy óceánjáró elhaladása a japán Ogaszavara-szigetek környéki vizekben élő hím hosszúszárnyú bálnák énekére.

Hosszúszárnyú bálna Fotó: NOAA/Wikimedia Commons

A Hokkaidói Egyetem és az Oszagavarai Bálnafigyelő Társaság kutatói Cudzsi Koki vezetésével két víz alatti hangrögzítővel vették fel az emlősök hangját és helyváltoztatásait tavaly februártól májusig, hogy megvizsgálják, hogyan hat a bálnák énekére az óceánjáró keltette zaj.

A kutatók megállapították, hogy a hajó útvonalának 500 méteres körzetében kevesebb hím bálna énekelt, mint máshol.

A hajó elhaladása után az útvonalhoz nagyjából 1200 méternél közelebb tartózkodó cetek ideiglenesen csökkentették vagy abbahagyták a hangadást, azonban az alkalmazkodás más jeleit – például a frekvencia megváltoztatását – nem lehetett kimutatni.

Fotó: The Nature Box/youtube.com

„A hosszúszárnyú bálnák időlegesen inkább abbahagyták az éneklést ahelyett, hogy módosították volna az ének tulajdonságait, míg a tengerjáró el nem haladt. Az éneklés felfüggesztése és a távolabbra úszás költséghatékony alkalmazkodás lehet a gyorsan mozgó zajforráshoz” – írták a szerzők.

Az éneket abbahagyók többsége nem folytatta a hangadást a hajó elhaladása után legalább fél óráig. Az eredmények arra utalnak, hogy a hajózaj ideiglenesen befolyásolhatja a cetek hangadó viselkedését. Azt további kutatások tisztázhatják, hogy a tartósabb zaj milyen mértékű stressznek teszi ki a bálnákat.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: dehir.hu
Vissza
Hírfolyam