2019. december 10., Judit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bébikorallok betelepítésével segítik az ausztrál Nagy-korallzátony regenerálódását

Bébikorallok betelepítésével segítik a következő hetekben az ausztrál Nagy-korallzátony súlyosan károsodott részeinek regenerálódását helyi kutatók.

A Nagy-korallzátony Alapítvány csütörtökön kiadott közleménye szerint a kutatók első körben több száz millió korall-lárvát gyűjtenek be azokból a melegnek jobban ellenálló kolóniákból, amelyek túlélték a zátonyt sújtó közelmúltbeli tömeges korallfehéredéseket.

A korallfehéredés a beteg korallzátonyok jellegzetes vonása. Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek, és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk Fotó: Bernardo Vargas-Ángel/NOAA

A Southern Cross Egyetem és a Queenslandi Műszaki Egyetem kutatóinak közreműködésével zajló projekt célja, hogy „jelentősen fellendítsék a korallállomány regenerálódásának folyamatát” a virágállatok szokásos évi tömeges reprodukciója idején.

A begyűjtött lárvákat egy ideig hatalmas, elkerített tengeri területeken fogják nevelni, majd speciális, víz alatti robotok fogják kiszállítani őket a zátony területének súlyosan károsodott északi részére.

Az alapítvány szerint a projekt révén akár százszorosára is nőhet a korall-lárvák száma, és a célzott betelepítéssel elősegíthetik azon területek regenerálódását, amelyek a leginkább rászorulnak.

Az ausztráliai Nagy-korallzátony Forrás: Queensland, Australia/youtube.com

Az Ausztrália keleti partjainál 2300 kilométer hosszan elnyúló zátonyt az elmúlt években a töviskoronás tengericsillagok inváziója, a vízminőség romlása, az óceánvíz savasodása, 2016-ban és 2017-ben pedig többször is tömeges korallfehéredés sújtotta, ami a szakértők szerint helyrehozhatatlan károkat okozhatott.

Fotó: Lock the Gate Alliance/flickr.com
Neked ajánljuk
Kihalhat a császárpingvin az évszázad végére, ha változatlan tempóban folytatódik a felmelegedés Bölényes vadon – Az Őrségi Nemzeti Park egy részén újra a természet az úr Télen sem kell lemondani a szívet vidámító zöld növényekről Újra kelendő a lucfenyő, de a klímaváltozás eltüntetheti Magyarországról Az űrszemét feltakarítására készül az Európai Űrügynökség
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam