2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyben a szentgáli tiszafás természetvédelmi terület?

A helyi lakosok szerint ilyen-olyan indokokkal már húsz éve fogy az erdő a szentgáli tiszafás természetvédelmi területen. A nemzeti park, a kormányhivatal és az erdészet szerint minden rendben zajlik.

A Veszprémtől nem messze található, védett szentgáli tiszafás nemcsak a Bakony, de az ország egyik ritkasága, sehol máshol nem találni ilyen kiterjedésű természetes állományt, ezért is aggódnak a tiszafákért a területen illetékes Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai – írja az atlatszo.hu.

Fotó: pixabay.com

Álláspontjuk szerint két tényező akadályozza a tiszafák megfelelő növekedését és szaporodását: egyrészt a szarvasok és az őzek lerágják az „újulatot”, vagyis az utánpótlást jelentő csemetéket, másrészt a bükk- és más lombos fák – amelyek árnyékában egyébként jól érzik magukat a tiszafák – annyira „zárnak”, hogy ez már gátolja a tiszafaállomány növekedését.

Logikusan a két problémára az a megoldás, hogy a területet kezelő erdészet kicsit megritkítja a magasan záródó lombkoronájú faállományt, hogy több fény jusson a lassan növő, alacsonyabb tiszafáknak, a vadakat pedig kerítéssel próbálja távol tartani.

A helyiek szerint viszont valami nem stimmel a dologban: egyrészt naponta látják, hogy irdatlan mennyiségű fát szednek ki az erdőből, másrészt a kerítésprojektet fölöslegesnek és károsnak tartják. Vadkerítés ugyanis eddig is volt – igaz, némileg alacsonyabb –, ráadásul az erdőgazdaság egy lényegében hibátlan kerítést bont most el, hogy aztán mellette kivágja az összes nagyobb, dőléstávolságban lévő fát, majd építsen egy ugyanolyan kerítést. 

Pillanatkép az atlatszo.hu helyszínen készített videójából Fotó: atlatszo.hu
Neked ajánljuk
Negyven év után először sikerült jeladóval felszerelni egy nőstény grizzly medvét Washington államban A kerti kistavak is hozzájárulhatnak a biodiverzitás fenntartásához? Új oktatóanyag mutatja be, mennyi mindent tanulhatunk a természettől A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: atlatszo.hu
Vissza
Hírfolyam