2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Melegrekordok itthon, havazás Európa-szerte (képgalériával)

Európa egyes magasabb pontjain már télies az időjárás. Míg Magyarországon a hétvégén melegrekordok dőltek meg, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban már havazott. Itáliában heves esőzések is gondot okoznak.

Miközben Magyarországon dőlnek a hőmérsékleti rekordok, és már-már nyarat idéző maximumok vannak, addig tőlünk nem messze téliesre fordult az időjárás.

Járókelők a budapesti Március 15. téren az őszi napsütésben 2018. október 29-én
Fotó: MTI/Mónus Márton
Fotó: MTI/Mónus Márton

Az Alpokban sokfelé havazik, legfőképpen a déli vonulatoknál. A 2757 méteren lévő Stelvio-hágónál például már több mint 1 méter friss hó hullott. Ennél jóval alacsonyabban is havazott:  az osztrák-olasz határon fekvő – 1370 méteren lévő – Brenner-hágón is havas a táj.

Nem csak az Alpokban köszöntött be a tél: Franciaországban és Spanyolországban is havazott 600-700 méter tengerszint feletti magasságban.

Olaszországban a rossz idő miatt hat tartományban rendelték el a legmagasabb fokú riasztást. Az ország több részén hétfőn és kedden is zárva tartanak az iskolák, a temetők, a parkok és a tengerparti sétányok. A Rómától északra fekvő Civitavecchia kikötőjében hétméteresek a hullámok, ezért nincs tengeri összeköttetés Szardíniával és Szicíliával.

Hófödte háztetők az észak-spanyolországi Asztúria tartományban fekvő Pajaresben 2018. október 29-én
Fotó: MTI/EPA/EFE/Alberto Morante
Tandemező kerékpárosok az észak-spanyolországi Navarra tartományban fekvő Pamplonában 2018. október 29-én
Fotó: MTI/EPA/EFE/Jesus Diges
Havat lapátol egy kamionsofőr az észak-spanyolországi Asztúria tartományban fekvő Pajaresben 2018. október 29-én
Fotó: MTI/EPA/EFE/Alberto Morante

Az északkeleti Veneto és Friuli Venezia-Giulia, az alpesi Trentino Alto Adige, az északnyugati Liguria és Lombardia, valamint Abruzzo tartományban lépett életbe a legmagasabb fokozatú riasztás. Közepes szintű riasztást rendeltek el a Tirrén-tengerre néző olasz tartományokban.

Kritikus a helyzet a trentinói Belluno térségében a folyókká duzzadt patakok miat, és a déli Reggio Calabriában, ahol óránként több mint 100 kilométeres széllökéseket mértek. A liguriai La Spezia kikötőjében a szél megrakott konténereket emelt fel.

Velencében leállították a vízibuszok forgalmát a megemelkedett vízszint miatt. A történelmi városközpont 70 százaléka víz alatt van.

Rómában egész hétfőn heves, forró szél fújt, amely fákat csavart ki, és homokkal temette be az utcákat. A főváros utcái elnéptelenedtek. A polgári védelem a riasztás meghosszabbítására készül keddre is.

A viharos szél által parkoló autókra döntött fák Rómában 2018. október 29-én. Több olasz nagyvárosban is tanítási szünetet rendeltek erre a napra a térségben tomboló heves viharok miatt
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi
Velencében a történelmi városközpont 70 százaléka víz alatt van Fotó: genteveneta.it

Magyarországon hétfőn országos és fővárosi napi melegrekord is megdőlt. Egy Csongrád megyei településen 27 foknál is feljebb kúszott a hőmérséklet, az országban pedig több mint 10 fokkal melegebb volt az ilyenkor szokásosnál.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzése szerint Magyarországon kevésbé napos, inkább borús, szeles idő várható október utolsó napjaiban. Jelentősebb lehűlésre egyelőre nem kell készülni: jövő héten fagy nem várható, napközben is 20 fok körül alakulnak majd a maximumok.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam