2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csodálatos állatvilág: Okosabb vagy egy varjúnál? (videóval)

Sokáig azt hittük, hogy csak mi, emberek vagyunk képesek az eszközhasználatra, és részben ez az, ami az állatvilág fölé emel minket. Aztán kiderült, hogy érző, intelligens lények vesznek minket körül. Hosszan lehetne sorolni az okos állatfajokat, de itt most egy kivételesen ügyes csoportról van szó: a varjakról, azok közül is az új-kaledón fajtáról, két rövid videóval.

Corvus habilis

Hogy a varjúfélék családjába tartozó madarak fifikásak, annak már talán te is láttad jelét, például ilyenkor, ősz tájékán, amikor a diót törik fel, mégpedig úgy, hogy a fa tetejéről hozzávágják valamilyen keményebb felülethez, például az aszfalthoz. De itt nem áll meg a tudományuk, ennél összetettebb feladatokra is képesek. Ezt bizonyították a németországi Max Planck Ornitológiai Intézet és az Oxford Egyetem munkatársai néhány új-kaledón varjú (Corvus moneduloides) segítségével.

Új-kaledón varjú tart egy boteszközt a csőrében Fotó: sciencemag.org/James St. Clair

Ennek a fajnak a képviselői a természetben botokat használnak, hogy táplálékot szerezzek maguknak, és a kísérletek során kiderült, hogy a cél érdekében képesek olyan eszközöket is alkotni, melyek kettő vagy több, önmagában használhatatlan elemből állnak. Eddig úgy gondoltuk, hogy erre csak mi vagyunk képesek, illetve az emberszabásúak.

Egyelőre persze nem tudni pontosan, hogy mi is zajlik ilyenkor a madarak agyában, de az biztos, hogy fejlett gondolkodási képességgel rendelkeznek.

De miből is állt a próbatétel? A kutatók egy dobozban ételt helyeztek el, amihez egy szűk nyíláson lehetett hozzájutni. Igen ám, de a pálcikák, amik a varjak rendelkezésére álltak, önmagukban túl rövidek voltak ahhoz, hogy ki lehessen velük piszkálni a falatot. Annyi könnyítés azért volt, hogy a botocskákat úgy alakították ki, hogy azokat össze tudják illeszteni a madarak. Nyolc varjúból négy sikerrel is járt.

A két videó közül az elsőn azt látni, ahogy a természetben, a másodikon pedig azt, ahogy a kísérletben használja a botot a varjú:

Corvus sapiens

„Előre tudják, hogy mire használhatják azt a valamit, ami egyelőre nem létezik, és amit nekik kell összerakniuk. Aztán megcsinálják és használják. Vagyis az az elmélet, hogy az állatok véletlenszerűen próbálnak ki dolgokat egészen addig, míg sikerrel nem járnak, már nem alkalmazható általánosan – nyilatkozta az egyik kutatásvezető, Alex Kacelnik. „Ez a felfedezés azért lenyűgöző, mert senki nem segített a varjaknak, maguktól jöttek rá a megoldásra” – tette hozzá kollégája, Auguste von Bayern.

És miért fontos a munka, amit végeznek? Azért, mert az ilyen kutatások segíthetnek megérteni, hogyan működik más élőlények agya, de nagy hasznára lehetnek a mesterséges intelligenciával és a tanulással foglalkozó szakembereknek is – írja a BBC.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: divany.hu
Vissza
Hírfolyam