2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem csak hulladékkal, zajjal is szennyezzük az óceánokat

Nem csak óriási hulladékszigetekké összeálló tárgyakkal, hanem hangokkal is szennyezzük az óceánokat. Kisebb és nagyobb csónakok, hajók kürtjei, teherszállítók dudái, tengerfenéki bányászat tompa moraja, az olaj- és gázkitermelés légkalapácsainak zaja teljes hangkáosszá teszik a természetes környezetet. Több állatfaj, így a delfinek is próbálnak már változtatni az egymás közötti kommunikáción.

A természetes hangok, a bálnák éneke vagy a garnélák „recsegése” mellett a Homo sapiens igazi kakofóniává változtatta a vizek arculatát.

Mivel a hang a vízen keresztül nagyon gyorsan halad, és messzire jut el, a hangszennyeződés megsokszorozódik, és a tengerek, óceánok környezeti, ambient moraja sok-sok decibeles dübörgéssé alakul át.

Mit tegyen az egyik legszeretettebb és legintelligensebb állat, a delfin, ha a kakofóniában meg akarja hallani delfintársait?

Fotó: pixabay.com

Köztudott, hogy remekül alkalmazkodnak, így a zajáradatra is találtak megoldást:

komplex „hívásukat” leegyszerűsítik, hogy jobban megértsék egymást.

A Maryland Egyetem tengerbiológusai által végzett kutatás zajos bárhoz hasonlítja a közeget, mintha ott próbálnánk megválaszolni egy kérdést, és mivel partnerünk többszörös próbálkozás után sem hallja, a lehető legrövidebb választ adjuk. A delfinek ugyanígy egyszerűsítették le kommunikációjukat, hogy ne zavarja össze őket a hajók stb. zaja.

Itt egy rövid kisfilm a delfinek „társalgásáról”:

A kutatók három hónap alatt Maryland partjaitól kb. 30 kilométerre, az Atlanti-óceánban rögzítették víz alatti mikrofonokkal palackorrú delfinek hangjait, majd elemezték a kommunikációjukat. Az állatok az óceán legzajosabb részein leegyszerűsítették, élesebbé, áthatóbbá tették fütyülésszerű hangjukat, magasabb frekvenciára kapcsoltak.

Magyarán leegyszerűsítették és mintegy „kiabálva” közölték mondandójukat. Bonyolultabb üzeneteiket csendesebb területekre tartogatták.

Úgy tűnik, hatékony megoldást találtak a problémára, a kommunikációs szokások változásainak negatív következményeit viszont senki nem vizsgálta még. Mivel a delfinek közösségi állatok, együttes tevékenységük hangüzeneteken alapul, így maradnak együtt, így közlik, hogy hol az élelemforrás, sőt, még saját „nevükön” is szólítják egymást, ha egy másik delfincsapattal futnak össze.

A kakofónia hatására azonban leegyszerűsödik a komplex kommunikáció.

A hangszennyezés miatt a delfineken kívül más tengeri, óceáni állatok is változtatnak kommunikációs szokásaikon.

Japán kutatók megállapították, hogy a hosszúszárnyú bálnák Tokiótól kb. 1000 kilométerre, a Csendes-óceánban zajos hajók közelében vagy nem énekelnek, vagy lerövidítik éneküket. Egyes madarak például kanadai olajfúró tornyok közelében szintén módosítanak a hangjukon, hogy az üzenet eljusson társaikhoz.

A Maryland Egyetem kutatói szerint csendesebb hajók fejlesztése lehet az egyik megoldás.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam