2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A brazil elnök megbetegítheti a Föld tüdejét

Ami az Amazonas-medencében történik, az az egész Földön hatással van az élővilágra és a klímára. Az új brazil elnök, Jair Bolsonaro többször nyilvánvalóvá tette, hogy neki nem fontos az Amazonas-medence megőrzése. Bárányhimlős gyerekhez hasonlította, akin a himlőfoltok az őslakosok rezervátumai, és infrastrukturális beruházásokat tervez a területen, még több erdőirtással.

A legfontosabb környezetvédelmi kérdés Brazíliában az Amazonas-medence sorsa. Ez a világ legnagyobb alföldje, valamint a legnagyobb összefüggő erdősége is. Az élővilága elképesztően színes, a világ legnagyobb vízhozamú folyója,

az Amazonas miatt itt található a bolygó felszíni édesvízkészletének majd' ötöde is. Ami az Amazonas-medencében történik, az az egész Földön hatással van az élővilágra és a klímára.

A businessinsider.com írása szerint az itteni erdőirtással több üvegházgáz kerül a légkörbe, és ha megzavarjuk a sodrást a dzsungelben, akkor a tengerbe érkező hordalékanyag csökkenése miatt az Amazonas torkolatától több mint ezer kilométerre lévő Suriname partvidékén is kipusztulhatnak a mangroveerdők és bizonyos fajtájú halak.

Fotó: wikimedia.org

Bolsonaro viszont többször nyilvánvalóvá tette, hogy nem fontos neki az Amazonas-medence megőrzése. Kampányában az Amazonas-medencét bárányhimlős gyerekhez hasonlította, akin a himlőfoltok az őslakosok rezervátumai.

Ezeket az elnök bányászat céljára szeretné megnyitni, ami az útépítések és infrastrukturális beruházások miatt nemcsak erdőirtást jelentene, hanem azt is, hogy az őslakosokat gyakorlatilag elűznék a földjeikről.

Az őslakosok eddig a környezetvédelmi minisztérium segítségére voltak az erdőirtás elleni harcban, jelentették az illegális fakitermelőket, gyakran fel is léptek ellenük. Ez a segítség a rezervátumaik felszámolásával megszűnne.

Bolsonaro kormányában nem lesz önálló környezetvédelmi minisztérium, a tárcát betagolja a földművelési minisztérium alá. A két minisztérium eddig gyökeresen eltérően viszonyult az őserdőhöz: az agrárminisztérium a művelhető földterületek növeléséért lobbizott, a környezetvédelmi minisztérium pedig az erdőterület megtartásáért. A kormány átszervezéséből nem nehéz kikövetkeztetni, melyik oldalra állt az elnök ebben a vitában.

Jair Bolsonaro Fotó: wikimedia.org

Bolsonaro sokat beszélt arról is, hogy kiléptetné Brazíliát a párizsi klímaegyezményből, ami korlátozza az aláíró országok üvegházgáz-kibocsátását.

Brazíliában már Bolsonaro előtt is komoly viták övezték a kormányzat gátépítéseit az Amazonason, ugyanis a gátak megzavarják a terület élővilágát, őslakos-rezervátumokat és állati élőhelyeket árasztanak el, fákat kell kivágni miattuk, és csökkentik a folyó által az óceánba szállított hordalékot is. Komoly tanulmányok szerint a legnagyobb mellékfolyó, a Madeira beömlése környékén épített gátak hatással voltak a több ezer kilométerre, az Atlanti-óceánban élő halakra, valamint a Francia Guyana, Suriname és Guyana partszakaszait megkötő hatalmas mangroveerdőkre is.

Őslakosok az Amazonas-medence mélyén Fotó: youtube.com

A gátak és a bányászat miatt útépítésekre is szükség van, ami megbontja a dzsungelt, erőirtással jár, állatok élőhelyét és útvonalait keresztezi, és az illegális fakitermelők számára is több, könnyebben megközelíthető kivágható fát jelent.

A fakitermelés nem úgy hat az Amazonas-medencére, mint a világ kisebb erdőire, nem lehet úgy tekinteni a fákra, hogy ha ki is vágunk sokat, akkor is még sokkal több marad. Az Amazonas-medence ugyanis csak azért maradt meg őserdőként, mert rengeteg az eső a belsejében, amely éppen az összefüggő erdőségnek köszönhető.

Erdőirtás az Amazon-medencében Fotó: phys.org

Ha ez az összefüggő egység megbomlik, a csapadék nem fog tudni eljutni a medence belsejébe, ami nemcsak a térség állat- és növényvilágára lenne katasztrofális hatással, de a már létező gátakat is használhatatlanná tenné, hiszen csökkenne az Amazonas vízhozama.

Ez a folyamat a part menti erőirtásokkal már elkezdődött, és ha az új elnök komolyan gondolja a medencével kapcsolatos terveit, akkor csak gyorsulni fog. Márpedig népszerűségének megtartása csak akkor lehetséges, ha tényleg lazít az illegális fakitermelőkre, földfoglalókra és bányászokra vonatkozó környezetvédelmi szabályozásokon, hiszen a felmérések szerint több támogatóját éppen ezekkel az ígéreteivel sikerült megnyernie.

Neked ajánljuk
Megszüntették a wisconsini szürke farkasok védettségét, egyharmadukat kiirtották 125 évig rejtőzködött a kihaltnak vélt rágcsáló Legelőtavak élőhelykezelése a Hortobágyon (természetfilm) Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam