2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szélturbinák mesterséges csúcsragadozókká válhatnak

A szélerőművek hasznos eszközök a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében, azonban egy új tanulmány eredményei arra intenek, sokkal körültekintőbben kéne döntenünk az elhelyezésükről.

Egy indiai hegygerincre telepített szélfarm környezetének élővilágát vizsgálva dr. Maria Thaker, az Indiai Tudományos Akadémia kutatója arra figyelt fel, hogy a ragadozómadarak száma mindössze negyede volt a megszokottnak. A szakember az Independentnek nyilatkozva elmondta:

A turbinák nem pusztítják el a madarakat, azonban azok úgy tekintenek rájuk, mint egy új csúcsragadozóra – messziről elkerülik őket. 

Biztonságosabb szelek felé Fotó: pixabay.com

A ragadozó madarak visszaszorulása közvetve az egész táplálékláncra hatással van: a vizsgált területen például egy tipikus zsákmányállat, a Sitana ponticeriana nevű agámaféle elszaporodását okozta, derül ki a kutatónak a Nature Ecology & Evolution című folyóiratban publikált tanulmányából.

Thaker ugyanakkor hangsúlyozta: a klímaváltozás sokkal súlyosabb következményekkel járhat akár a madarakra, akár az élővilágra nézve.

Ezért nem érdemes lemondani a szélenergia hasznosításáról, de fontos lenne, hogy az energiaipar és az ökológia szakértői között párbeszéd alakuljon ki.

Fotó: pexels.com

A témában készült korábbi kutatások után ez a vizsgálat ismételten rámutatott arra, hogy a szélfarmok helyének megválasztásakor érdemes elkerülni a védett területeket, a madarak fontos fészkelő- és táplálkozóhelyeit, illetve a vándormadarak megszokott repülési útvonalait. Szerencsésebb lenne a már eleve megbolygatott területeken, például épületek tetején elhelyezni az új turbinákat – vélik az independent.co.uk által megkérdezett szakértők.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: independent.co.uk
Vissza
Hírfolyam