Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 6., Bíborka, Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megtorpedózták a Föld legnagyobb tengeri rezervátumának tervét

Kína és Oroszország meggátolta azt a nemzetközi erőfeszítést, hogy a világ legnagyobb tengeri rezervátumát hozzák létre az Antarktiszon. A Weddell-tengeren egy több mint 1,8 millió négyzetkilométernyi természetvédelmi rezervátumot hoztak volna létre. Legközelebb egy év múlva lehet újratárgyalni a kérdést.

A tervet az Európai Unió kezdeményezte Németország vezetésével, és számos ország, köztük India támogatta, azonban megfeneklett az antarktiszi tengeri élőlények fajmegőrzésével foglalkozó bizottság (CCAMLR) két héten át folytatott tanácskozásán az ausztráliai Hobartban.

Az indiai küldöttség egyik tagja az al-Dzsazíra televíziónak nyilatkozva csalódottságának adott hangot. „Létrehozhattunk volna valamiféle egyetértést, ám ez nem sikerült oly sok napnyi tárgyalás után sem. Most már nincs erre lehetőség” – mondta.

A Weddell-tenger pingvinek, kék bálnák, elefántfókák és ritka tengeri madarak élőhelye Fotó: polarcruises.com

2016-ban 24 ország és az Európai Unió tagállamai történelmi megállapodásra jutottak arról, hogy a Ross-tengeren egy 1,55 millió kilométernyi természetvédelmi övezetet alakítanak ki az antarktiszi tengeri élővilág védelmére 35 éven át.

A Weddell-tenger, amely a Déli-óceánt alkotó több mint egy tucatnyi tenger legnagyobbika, a Föld egyik utolsó érintetlen tengeri ökoszisztémája.

Otthont ad több mint 300 ezer pingvinnek, valamint kék bálna, elefántfóka és ritka tengeri madarak élőhelye.

A terv nem bukott el végleg, egyelőre csak egy év halasztást szenvedett. Nem sikerült konszenzust kialakítani, néhány ország fenntartásait hangoztatta. A résztvevők elsősorban Oroszországot és Kínát vádolják a terv akadályozásával, de Norvégia is hangoztatott bizonyos ellenvéleményt.

Neked ajánljuk
Szűznemzéssel adott életet utódainak egy komodói varánusz A ritka új-zélandi keák ugyanolyan eszesek, mint a főemlősök (videókkal) Három világszínvonalú magyar természetfilm is hozzáférhetővé vált a neten (videók) Kedves Szomszédaim, miben segíthetek? Magyar technológiák segíthetik a nyugat-balkáni térség klímavédelmét
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam