2019. március 23., Emőke
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A korallok eddigi legalaposabb vizsgálata

A Föld korallzátonyainak több mint 40 százaléka a Csendes-óceánban található. A francia Tara vitorlás legénysége két és fél éven keresztül vizsgálta a csendes-óceáni korallokat. A kutatók mintegy 36 000 mintával tértek vissza Bretagne-ba október végén.

A Tara Expéditions Alapítvány által útjára indított expedíció új módszerrel és eddig precedens nélküli földrajzi lefedettséggel vizsgálta a korallzátonyokat érő emberi hatásokat.

Búvárok vizsgálnak egy korallzátonyt
Fotók: Tara Expéditions Alapítvány

Az első elemzések szerint a globális és helyi szintű stressztényezők változatos módon hatnak ezen élőhelyekre.

Míg a Chesterfield-szigetek érintetlenek maradtak, a felmelegedés sok zátonyra káros hatással volt, köztük Szamoára vagy Francia Polinézia egyes területeire.

A kutatók több mint 36 000 mintát hoztak haza útjukról. Ezek feldolgozásának segítségével jobban megértik majd a korallok „magánéletét”, és felderíthetik, hogy a zátonyok mennyire tudnak alkalmazkodni az éghajlati és környezeti változásokhoz.

A 2016. május 28. és 2018. október 27. közötti expedíció útvonala. Fehér: odafelé út, narancssárga: visszafelé tartó szakasz

Fordította: Bajomi Bálint

Neked ajánljuk
A Wikipedia segíthet a veszélyeztetett fajok azonosításában Sokszínű erdők nélkül nincsenek stabil rovarközösségek sem Vállfákból építenek fészket a városi varjak Milliárdokkal támogatják a kkv-k napelemes fejlesztését Nagyjából 100 liter fáradt olajat öntöttek egy egri árokba
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam