2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A melegedő tengervíz újabb áldozatait azonosították

A természet egyensúlyának törékenységéről és a tengeri élőhelyek bonyolult kölcsönhatásairól a fókakölykök is sokat mesélhetnének – feltéve, hogy életben maradnak.

Egy novemberben publikált kutatás összefüggést talált a tengervíz felmelegedése és az újszülött medvefókákat megtámadó, halálos kimenetelű horogféreg-fertőzések gyakoribbá válása között – számolt be az eLife tudományos portálon megjelent tanulmányról az EcoWatch.

Mauricio Seguel, a Georgiai Egyetem kutatója és munkatársai 2004 és 2008, valamint 2012 és 2017 között figyelték meg egy dél-amerikai medvefóka-kolónia egyedszámának alakulását. Hidegebb években csak a fiatal állatok 30 százaléka pusztult el féregfertőzés következtében, melegebb időszakokban azonban a fókabébik felét elveszítette a kolónia.

Medvefóka-kölyök Forrás: Kevin K/youtube.com

A jelenség hátterében a táplálékláncban bekövetkező változások állnak. A víz felmelegedése megváltoztatja a tengeri szelek és áramlatok mozgását, ami a planktonok és a velük táplálkozó halak számának csökkenéséhez vezet.

A nőstény fókáknak ilyenkor sokkal több időt kell a zsákmányszerzésre fordítaniuk, nem tudnak elég figyelmet szentelni a kicsinyeiknek. Az elhanyagolt kölykök immunrendszere alulfejlett lesz, és nem birkózik meg a horogféreg-fertőzéssel.

Nem a fóka az egyetlen tengeri emlős, amelynek újabban meggyűlik a baja a parazitákkal. Az északi-sarki jégtakaró olvadásával egyre több, korábban védett élőhelyen tapasztaltak a kutatók például belugákat és kúpos fókákat érintő megbetegedéseket.

Neked ajánljuk
A járványban nem éledt újra a természet, sőt – a válság a megóvásáért küzdőket is magával sodorhatja Az öreg erdőket veszítjük el először A vadvirágoknak is teret hagy Újpest A kakukktojás igazi gazdája Megnyílt a Csodakamra – Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás várja a Szentendrére látogatókat
Tovább a forrásra: ecowatch.com
Vissza
Hírfolyam