2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A parti madarak is bajban vannak a klímaváltozás miatt

A Debreceni Egyetem professzorának irányításával végzett nemzetközi kutatás meglepő eredményeket hozott.

A Science magazin címoldalán bemutatott kutatás a parti madarak fészekaljpredációját, azaz a ragadozók által a fészekaljban okozott kárt vizsgálta. Székely Tamásnak, a Debreceni Egyetem professzorának nemzetközi kutatási programját 229 millió forinttal támogatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal – számolt be a dehir.

A több mint három évig tartó vizsgálat során 149 helyszínen 111 parti madárfaj 237 populációjának 38 191 fészkéről gyűjtöttek adatokat a kutatók.

Arra a meglepő eredményre jutottak, hogy míg 2000 előtt az Egyenlítőhöz közeli területeken volt a legmagasabb a ragadozók által okozott kár, és a pólusok felé haladva csökkent, a 2000-es évektől rohamosan nőtt a fészekpredáció, elsősorban az északi-sarki tundrákon fészkelő parti madaraknál. 

Egyes parti madarak, így a kanalas partfutó, a sikeres szaporodás érdekében a fészekrakás idejére északra vándorolnak – a klímaváltozással hiábavalóvá válik ez az erőfeszítés Fotó: Francesco Veronesi from Italy (Spoonbill Sandpiper - Thailand_S4E8365) [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Vojta Kubelka, a publikáció első szerzője, a Debreceni Egyetem tudományos munkatársa hangsúlyozta: ebben nagy szerepet játszott az a tény, hogy a tundra ragadozóinak fő táplálékforrását biztosító lemmingpopuláció a hóval borított területek visszaszorulásával párhuzamosan összeomlott – a lemmingek eltűnésével pedig új zsákmány után kellett nézniük. A kutató hozzátette:

a klímaváltozás miatt több olyan ragadozó is megjelent a tundrán, ami korábban nem volt itt jelen, ami még tovább növelte a fészekrablások előfordulását. 

Székely Tamás szerint szerint a kutatás legnagyobb eredménye, hogy bemutatja: a klímaváltozás egy faj lokális populációján keresztül hatással van a teljes ökoszisztémára.

Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum Magyar kutatás: előre jelezhetők lesznek a kártevők és a kórokozók Az elszabaduló felmelegedés esélyét a részeredményeket hozó klímacsúcs csak csökkenteni tudta
Tovább a forrásra: dehir.hu
Vissza
Hírfolyam