2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fák titokzatos társas élete

Az intelligens fák című tudományos kisfilm feltárja a British Columbia Egyetem ökológusa, Suzanne Simard felfedezése alapján az erdő elképesztően bonyolult föld alatti kommunikációs-kapcsolati hálózatát, mely lehetővé teszi a fák számára, hogy kapcsolódjanak, információkat adjanak át egymásnak, „beszélgessenek”, tápanyagokat küldjenek egymásnak, az anyafa pedig gondoskodjon a csemetéiről.

„A talajban egy egész más világot találunk: egy világot, tele végtelen számú csatornával, melyek összekötik a fákat, lehetővé téve köztük a kommunikációt, egyetlen élő szervezetté alakítva az erdőt. Mintha egy különleges intelligenciával állnánk szemben” – mondta Suzanne Simard.

Tápanyagútvonalak a föld alatt

Fazakas Virág Impressmagazinban megjelent filmismertetőjéből az is kiderül, hogy a fák a földfelszín alatt hihetetlen szövevényes, finom, vékony gombafonalakon (micélium) keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Ez a hálózat rendkívül sűrű, és néha több száz kilométernyi távolságba is elérhet. Suzanne ezt a hálózatot kutatta éveken át, és izotópos nyomkövető segítségével mérte, hogy milyen irányú a kommunikáció, kik kapcsolódnak egymáshoz és mikor, milyen kémiai anyagok „jönnek-mennek” ezeken a gombaútvonalakon.

Fotók: vimeo.com

Felfedezte például, hogy ha egy fát megtámad egy rovar, akkor kémiai figyelmeztető jeleket küld át a többieknek, hogy fel tudjanak készülni a védekezésre. Azt is megfigyelte, hogy a fák egymást támogatják ezen a hálózaton keresztül, és hogy köztük a kommunikáció mindig kétirányú. Az anyafák néha több száz fához csatlakoznak. És olyan is van, hogy az egyik ad egy kis szenet a szomszédjának, majd legközelebb a másik segít.

Az anyafák képesek felismerni a csemetéiket, és mindenféle tápanyaggal (víz, szén, nitrogén, foszfor stb.) látják el őket, mindezt a növekedés idején négyszeres mennyiségben küldik.

A fonalas hálózatnak különböző csomópontjai is vannak, melyek elsősorban az anyafák körül sűrűsödnek. Az anyafák néha több száz fához is kapcsolódnak ezen a szövevényes kommunikációs rendszeren keresztül, és a csemeték „felnevelését” követően is bármikor rendelkezésre állnak.

Az izotópos nyomkövető azt is feltárta, hogy amikor egy anyafa megsérül vagy haldoklik, akkor elkezd „bölcsességüzeneteket” (pl. védelemjeleket) küldeni a következő generáció számára, segítve ezzel az adott faj túlélési esélyeit.

Érdemes megtekinteni a film rövid német-angol nyelvű beharangozóját.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam