2021. március 3., Kornélia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Korábban sosem látott erdőtűz pusztít Kaliforniában

Helyi idő szerint vasárnap Észak-Kaliforniában 450 négyzetkilométeren égett az erdő, és egyelőre csak a terület negyedén sikerült megfékezni a lángok terjedését.

A Kalifornia északi és déli részén pusztító három nagyobb tűzvész oltásában nyolcezernél több tűzoltó vesz részt.

A lángok gyors terjedését elősegítette az óránkénti 56 kilométeres sebességgel fújó szél és a száraz levegő, továbbá az, hogy a több csapadékmentes hónap miatt teljesen száraz az aljnövényzet és a talaj.

Fotó: MTI/AP/Noah Berger

A 26 ezer lakosú Paradise szinte teljesen megsemmisült, lakóházak, iskolák, bevásárlóközpontok, éttermek és idősotthonok égtek le teljesen. „A város elpusztult, minden megsemmisült. Nem sok dolog maradt épen” – fogalmazott Scott Maclean, a kaliforniai erdőgazdálkodás és tűzvédelmi hivatal szóvivője.

Kory Honea, a kaliforniai Butte megye rendőrfőnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy hat újabb holttestet találtak a szinte teljesen leégett észak-kaliforniai Paradise kisvárosban és a környékén, és ezzel ott 29-re nőtt a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma. 

Fotó: MTI/EPA/Peter Dasilva

Észak-Kaliforniában 228 embert eltűntként tartanak számon.

Az erdőtüzek tekintetében az idei év volt az egyik legsúlyosabb az Egyesült Államok legnépesebb államában, a halottak számát tekintve pedig ez a legsúlyosabb erdőtűz Kalifornia történetében azóta, hogy számon tartják az áldozatokat. A hatóságok szerint több mint 6700 épület vált a lángok martalékává.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás is befolyásolhatta a vírust hordozó denevérek elszaporodását Elképesztő helyekre is utat talál a földi élet Zöld jeles napok népmesei keretbe fonva Konyha-Kertész Képző: Hügelkultur magaságyás (videó) Milyenek lesznek a jövő városai?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam