2019. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Feltérképezik a Föld minden élőlényének genetikai kódját

Hatalmas projektet indítottak útjára tudósok: tíz év alatt fel akarják térképezni a Földön élő 1,5 millió ismert faj genetikai kódját. A terv óriási kutatási kapacitásokat von össze szerte a világból.

Az Earth BioGenome Project (EBP) projektje új alapokat teremt a biológia számára a biodiverzitás megőrzését, az emberi társadalmak fenntartható fejlődését célzó megoldások terén. Ha megvan a térkép, a kódok, az

óriási eszköztárat fog biztosítani új felfedezésekhez, az élet szabályainak, az evolúciónak a megértéshez, a ritka, veszélyeztetett fajok megőrzésének megközelítéséhez, valamint a tudományos kutatásokhoz a mezőgazdaság és az orvostudományok terén.

Az Earth BioGenome Project illusztrációja Fotó: earthbiogenome.org

A terv hatalmas kutatási kapacitásokat von össze szerte a világból: amerikai kutatók vezetik a világ 66 ezer gerinces faja genetikai kódjának szekvenálását, kínai kutatók végzik tízezer növényi faj genomjának feltérképezését, és egy nemzetközi kutatócsoport 200 hangyafaj genomját fogja feltárni.

A világon eddig kevesebb mint 3500 élőlény, az összes ismert Földön élő faj 0,2 százalékának genomját tárták fel. Ezek közül csupán kevesebb mint száz „referenciaminőségű” a tudósok számára.

A projekt jelentőségére a biodiverzitás gyors csökkenése, és a veszélyeztetett, kihalt fajok számának növekedése is rámutat.

Neked ajánljuk
Ötszázszor gyorsabban halnak ki a növények az emberek miatt Percenként két futballpályányi esőerdő tűnik el a Föld színéről Gyors klímavédelmi intézkedések szükségesek az Európában élők egészsége érdekében Erdő Ernő bácsi meséi 46-50. Ezeken a vasútállomásokon osztanak ingyen ivóvizet
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam