2021. június 22., Paulina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A sorozatos hőhullámok szabályosan sterilizálják a bogarakat

Az állatvilág legnépesebb csoportjának egyedszáma az elmúlt években aggasztó mértékű csökkenést mutat – egy új kutatás eredményei azt sejtetik, a folyamatért nem csak az élőhelyvesztés és a vegyi növényvédelem okolható, a globális felmelegedés is szerepet játszhat. 

A Földön élő mintegy 400 ezer bogárfaj teszi ki az élővilág ismert fajainak mintegy negyedét. Zsákmányállatként és beporzókként is fontos szerepük van az ökoszisztéma egyensúlyának megőrzésében. Ezért évek óta fokozódó aggodalommal figyeli a tudományos világ az ízeltlábúak számának drasztikus csökkenését – olvashatjuk a Guardian írásában.

Állandó testhőmérsékletű fajoknál korábban már bebizonyosodott, hogy a magas hőmérséklet hatására csökken a spermiumok száma.

A Kelet-angliai Egyetem kutatói a Nature Communicationsben publikált kutatásukban azt vizsgálták, milyen hatással van az átlagosnál magasabb hőmérséklet a kukorica-lisztbogarak szaporodására.

A kukorica-lisztbogár kifejlett példánya mintegy 3-4 mm Fotó: Eric Day/Wikimedia Commons

A mesterségesen előállított ötnapos hőhullám során 5-7 fokkal volt melegebb, mint a bogarak szaporodásához ideális 35 fok – ugyanakkor átmenetileg ilyen hőmérsékletekre az elmúlt években a Föld 90 országában volt példa.

A magas hőmérséklet hatására a hím bogarak ivarsejtjeinek száma negyedére esett vissza, és 50%-kal kevesebb utódot hoztak létre – ráadásul a második generációból származó hímek élettartama rövidebb, spermaszáma pedig alacsonyabb volt a normálisnál.  

A tíz nappal később újabb hőhullámnak kitett egyedek pedig nemhogy nem mutatták alkalmazkodás jeleit – csaknem teljesen el is vesztették szaporodóképességüket.

Neked ajánljuk
Elgondolkodtató idézetek a természet és az ember kapcsolatáról A biológiai sokféleség nemzetközi napja – valamennyien részesei lehetünk a megoldásnak RSD – A marasztalt folyó, 1–2. rész (természetfilm) A belga bíróság szerint az elégtelen klímapolitika az emberi jogok megsértését jelenti Itt a nyári menetrend: nem kell ahhoz autó, hogy eljuss a tóhoz!
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam