2019. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A sorozatos hőhullámok szabályosan sterilizálják a bogarakat

Az állatvilág legnépesebb csoportjának egyedszáma az elmúlt években aggasztó mértékű csökkenést mutat – egy új kutatás eredményei azt sejtetik, a folyamatért nem csak az élőhelyvesztés és a vegyi növényvédelem okolható, a globális felmelegedés is szerepet játszhat. 

A Földön élő mintegy 400 ezer bogárfaj teszi ki az élővilág ismert fajainak mintegy negyedét. Zsákmányállatként és beporzókként is fontos szerepük van az ökoszisztéma egyensúlyának megőrzésében. Ezért évek óta fokozódó aggodalommal figyeli a tudományos világ az ízeltlábúak számának drasztikus csökkenését – olvashatjuk a Guardian írásában.

Állandó testhőmérsékletű fajoknál korábban már bebizonyosodott, hogy a magas hőmérséklet hatására csökken a spermiumok száma.

A Kelet-angliai Egyetem kutatói a Nature Communicationsben publikált kutatásukban azt vizsgálták, milyen hatással van az átlagosnál magasabb hőmérséklet a kukorica-lisztbogarak szaporodására.

A kukorica-lisztbogár kifejlett példánya mintegy 3-4 mm Fotó: Eric Day/Wikimedia Commons

A mesterségesen előállított ötnapos hőhullám során 5-7 fokkal volt melegebb, mint a bogarak szaporodásához ideális 35 fok – ugyanakkor átmenetileg ilyen hőmérsékletekre az elmúlt években a Föld 90 országában volt példa.

A magas hőmérséklet hatására a hím bogarak ivarsejtjeinek száma negyedére esett vissza, és 50%-kal kevesebb utódot hoztak létre – ráadásul a második generációból származó hímek élettartama rövidebb, spermaszáma pedig alacsonyabb volt a normálisnál.  

A tíz nappal később újabb hőhullámnak kitett egyedek pedig nemhogy nem mutatták alkalmazkodás jeleit – csaknem teljesen el is vesztették szaporodóképességüket.

Neked ajánljuk
Egy szomorú tőzsde abszolút favoritja: a rózsafa Anglia madarai is megszenvedik a klíma átalakulását „A fény természete” fotópályázat 2019 Tiszta ruha, vegyszerek nélkül? Egyszerűsítsük együtt az életünket
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam