2021. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sokak megdöbbenésére óceánvízzel árasztanák el a sivatagot

A klímaváltozás mára akkora problémává vált, hogy szélsőséges megoldási javaslatokat kíván. Egy amerikai kockázatitőke-kezelő vállalkozás ezért most sótlan óceánvízzel árasztaná el a Szahara sivatagjának felét. Sok tudóst megdöbbentett a javaslatuk.

Visszafoghatnák az éghajlat egyre gyorsuló változását

Drasztikus javaslattal állt egy szilícium-völgyi kockázatitőke-kezelő vállalkozás, az Y Combinator, hogy megállítsa a globális felmelegedés világszerte tapasztalt, egyre szélsőségesebb hatásait.

Azt mondják, hogy az éghajlati változások miatt kialakult anomáliákat egy kísérleti jellegű megoldással kezelnék.

Megdöbbentő javaslatuk a sivatag elárasztását tárja a nyilvánosság elé, amely szerintük a „hasznos algák elszaporodásával” csökkenthetné az atmoszférában az üvegházhatást okozó gázok káros hatásait,

írja az nbcnews.com. Bár a vállalkozás elismerte azt is, hogy az ötlet kockázatos, és egyáltalán nem biztosak a sikerében, mégis úgy gondolják, hogy egy ehhez hasonló, megfelelően kivitelezett és jól megtervezett erőfeszítéssel visszafoghatnák az éghajlat egyre gyorsuló változását.

Fotó: pixabay.com

Szakértőik azzal érvelnek, hogy némi politikai akarattal és elegendő monetáris hozzájárulással egy olyan terv valósulhat meg, amely segíthetne megoldani ezt a régóta fennálló problémát.

Több mint másfél millió hektár földet árasztanának el

Az Y Combinator szakértői szerint a felgyorsult klímaváltozás néha extrém megoldási alternatívákat kíván.

„Mi nem a tiszta nyereségre törekszünk elsősorban, és nem is a profitra fókuszálunk, hanem tenni szeretnénk a bolygónk jelenéért és jövőjéért”

– mondta az NBC Newsnak Greg Rau, a Kaliforniai Egyetem tudósa, aki segített az Y Combinator csapatának az ötlet megfogalmazásában és kidolgozásában. – „A terv megvalósításához elsőként további kutatásokra, és az ötlet továbbfejlesztésére van szükség, hogy aztán továbbítani tudjuk azt kormányzati szintekre.”

Az Y Combinator által megfogalmazott projekt 1,7 millió hektár száraz talajvízzel való feltöltésére tesz javaslatot, kétméteres mélységben.

Veszélyeztethetik a sivatagok biológiai sokféleségét

A szakemberek a cél eléréséhez a tervek szerint óceánvizet szivattyúznának fel, majd mindezt egy elektromos hálózat segítségével sómentesítenék. A vállalat úgy véli, hogy egy ilyen mértékű projekt megvalósítása több mint ötven trillió dollárba (14 292 milliárdszor milliárd forintba) kerülne. Ez a csillagászati összeg szinte megegyezik az egész bolygó gazdasági termelékenységének a felével.

Élet a sivatagban – Ha elfogadnák az ötletet, az drasztikusan befolyásolná a sivatagok biológiai sokféleségét Fotó: pxhere.com

„Meg kell jegyeznünk, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelemben a sivatag elárasztásának elképzelése nem túl szimpatikus a szkeptikusok számára”

– hangsúlyozta Greg Rau. – „Az ötlet ellenzői azzal érvelnek, hogy egyenesen öngyilkos lépés lenne, és drasztikusan befolyásolná a sivatagok biológiai sokféleségét."

Hozzátette, hogy a jelenleg csak elméleti szinten felmerült ötlet napvilágra kerülése számtalan vitát generált. Kutatók rámutattak, hogy

a sivatagban több ezer faj él, és a terület elárasztása ezek kihalásához vezethetne.

Neked ajánljuk
Messziről szürke pacák, közelről pótolhatatlan természeti kincsek Hálórendszerrel védi a viperákat a Kiskunsági Nemzeti Park A brit királyi gyerekek kérdései Sir David Attenborough-hoz (angol nyelvű videó) Nehéz versenyezni a kínai napelemekkel Vissza a vadonba
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam